avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis auto suspendat in romania pot conduce in UE
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis auto suspendat in romania pot conduce in UE

Daca permisul de conducere a fost suspendat in Romania,pot fave o cere notariala cum ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei in perioada suspendarii,putând astfel sa recuperez permisul si sa pot conduce in UE?
Cel mai recent răspuns: Tudor40 , utilizator 01:13, 25 Aprilie 2022
Daca e permis emis de alta tara, da .
Denumirea sancțiunii este suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice. Nu aveți voie s conduceți vehicule oriunde v-ați afla.
ing. Ioan Ciobanu
Partea cu condusul in UE e relativa.
HG1391/2006
Art.190
(1) În cazurile prevăzute de lege, odată cu constatarea faptei, polițistul rutier sau, după caz, polițistul de frontieră retine permisul de conducere, eliberând dovada înlocuitoare cu sau fără drept de circulație, după caz.
(2) Permisul de conducere reținut în condițiile alin. (1), împreună cu un raport de reținere, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1E, se trimit, cel mai târziu în prima zi lucrătoare care urmează celei în care a fost eliberată dovada înlocuitoare, la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvărșită fapta, care are obligația să facă imediat mențiunile corespunzătoare în evidenta conducătorilor de autovehicule și tramvaie.
(3) Raportul de reținere, permisul de conducere eliberat de o autoritate străină și documentele reținute se trimit poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pentru a fi trimise autorităților emitente.

Art. 212
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reținut ca urmare a încălcării de către titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulație, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenției se trimit poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sancțiunii contravenționale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberată fără drept de circulație, permisul de conducere și copia procesului-verbal de constatare a contravenției se trimit unității de poliție prevăzute la alin. (1) în cel mult o zi lucrătoare de la data constatării faptei.
(3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvărșită fapta, pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Pentru restituire, se poate, in anumite conditii:
Art.220
(1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului poliției rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(2) În situația restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române comunica sancțiunea aplicată autorității străine care a eliberat documentul.

Insa odata ajuns in tara care a eliberat documentul, suspendarea se poate activa, conform codului rutier respectiv. Nu inseamna ca ati scapat. Se trimite din Romania istoricul contraventiei savirsite. Acolo poate fi chiar mai rau.
Am si o intrebare ,am fost prins cu alcool 0,47 dus la probe de sange si radar si mia suspendad de moment pentru 7 luni de zile mentionez ca permisul e spaniol scos in spania ce as putea face sami recuperez permisul? Mulțumesc

Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere perims conducere emis in italia jhon.rapidistu jhon.rapidistu As dori si eu sa stiu daca in codul rutier scrie undeva ca pol poate retine permise eliberate de alte tari .Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cum pot recupera un permis auto eliberat de o tara ue si retinut in romania pentru viteza dany_el dany_el cum pot sa recuperez permisul auto retinut in romania pentru depasirea limitei de viteze.Mentionez ca limita era de 60km/h iar viteza cu care m-a luat radarul ... (vezi toată discuția)
Acte masina Avadrian Avadrian Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in problema urmatoare: Daca un cetatean bulgar vine in Romania cu masina, iar actele personale ii sunt ridicate, ... (vezi toată discuția)