avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pagube materiale cauzate de renuntarea la cetatenia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pagube materiale cauzate de renuntarea la cetatenia romana

As dori sa aplic pentru pasaport olandez, deoarece locuiesc in Olanda de mai mult de 6 ani.
Problema este ca pentru aceasta trebuie sa renunt la pasaportul romanesc, deoarece Olanda nu permite dubla cetatenie.
Exista unele exceptii, printre care: demonstrarea ca renuntarea la cetatenia romana duce la o paguba materiala considerabila, de exemplu prin pierderea unui drept de mostenire.
Mentionez ca tatal meu este decedat de cativa ani, iar impreuna cu mama si surorile mele, am facut succesiunea de mostenire acum ceva timp.

As dori sa stiu daca pot demonstra ca prin pierderea cetateniei romane as suferi o paguba materiala considerabila (prin pierderea dreptului la mostenire sau din alte motive).

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: DobiNL , utilizator 18:05, 20 Aprilie 2023
Trebuie sa discutati cu un avocat din Olanda sau Oficiul National de Imigrari.
Vedeti daca pe legea olandeza exista exceptii si care sunt acelea, daca trebuie decis de o instanta in fucntie de complexitate sau se prezuma.
Oficiul Consular/ ambasada Olandei in Romania va poate ajuta.
Formulati un memoriu in atentia DepartmanrtuluiJuridic, si veti primi un raspuns.
Exceptie in legea olandeza exista, dupa cum am mentionat: daca se dovedeste ca pierderea cetateniei romane duce la pagube materiale considerabile, atunci pasaportul romanesc poate fi pastrat.
Aceasta dovada trebuie deci facuta pe baza legilor romanesti.
Exista ceva in legea romaneasca ce poate fi folosit in acest scop?
Revin cu aceeasi intrebare: se poate demonstra cumva ca renuntarea la cetatenia romana mi-ar cauza pagube materiale considerabile (de ex. pierderea dreptului la mostenire pt teren/casa sau imposibilitatea de a achizitiona apartament/casa/teren )?
Si eu am aceeasi intrebare. Am cautat tot felul de legi, dar nu am gasit nimic concret.
dreptul de mostenire nu e afectat de cetatenie.

Alte discuții în legătură

Cerere dubla cetatenie (romana - olandeza) mariaZZmaria mariaZZmaria Situatia mea este urmatoare: Sunt cetatean roman, locuiesc si lucrez de 5 ani legal in Olanda si de aceea am dreptul sa cer cetatenia si implicit pasaportul ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie romano-olandeza ancuta12 ancuta12 As vrea sa obtin cetatenia olandeza, dar problema este ca aceasta implica renuntarea la cetatenia romana. As vrea sa stiu care sunt urmarile acestui lucru in ... (vezi toată discuția)
Daca renunt la cetatenia romana, pot sa mai fiu mostenitor? mbnl mbnl daca renunt la cetatenia romana, pot sa mai fiu mostenitor? la momentul curent sunt mentionat intr-un testament, evident cu datele si buletinul de ... (vezi toată discuția)