avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum calculez valoarea casei pentru un partaj, ținând ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum calculez valoarea casei pentru un partaj, ținând cont de creditul ipotecar?

Buna ziua,

Sunt proaspat divortat si, din pacate, ca multi altii, nu ne intelegem cu privire la modul cum sa impartim proprietatile. Adica eu sunt total de acord cu o varianta de impartire 50-50% sau chiar mai putin sa-mi revina mie, dar fosta sotie nu e de acord.

Avem o casa si ceva terenuri, evident casa este proprietatea cea mai valoroasa. Fosta sotie a chemat ceva evaluatori, care oarecum neoficial i-au comunicat ca valoarea casei este de 140.000 euro (personal mi se pare o suma mult subevaluata).

Fosta sotie imi propune in schimbul casei care ii ramane ei, ca eu sa raman cu ceva terenuri pe care le mai avem, si care, repet, au o valoare mai mica.
I-am cerut in plus o suma de bani (nu cat sa acopere diferenta ramasa) dar nu e de acord.

Mai e un detaliu asupra caruia nu cadem de acord si despre acel detaliu v-as ruga sa-mi dati niste lamuriri. Pentru casa mai e un credit imobiliar in derulare, in valoare de aproximativ 25.000 de euro (neluand dobanda in calcul), dar si fara penalizari de rambursare anticipata.
Creditul se intinde pana in 2033 iar cu dobanzile pana atunci ajunge la 39.000 de euro. Eu am propus sa calculam 'valoarea' casei scazand acei 25000 din pretul evaluat.

Fosta sotie sustine ca din pretul casei trebuie scazut 39.000 de euro (pentru a diminua cat mai mult valoarea casei cu care ea doreste sa ramana). Va rog mult sa imi spuneti care ar fi calculul corect. Mentionez ca daca ii ramane casa, si ea o vinde a 2-a zi, plateste doar 25.000 de euro bancii.
Imi cer scuze pentru lungimea la care a ajuns solicitarea mea!

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: nic_pop , utilizator 15:43, 21 Noiembrie 2019
Apelați la Instanța de judecată, și va decide judecătorul partajarea imobilului. Partajarea va trebui să se facă echilibrat, astfel încât nimeni sa nu piardă, și nimeni să nu câștige în defavoarea celuilalt.
Multumesc pentru raspuns, eu speram ca pana sa ajungem acolo sa reusim sa gasim o solutie. Mai ales daca reusesc sa aflu pretul net al imobilului.
Vă poate spune un notar din zonă cât este prețul de piață al imobilului. Pe dvs trebuie să vă intereseze prețul de piață al casei, și să o obligați pe soție să vă plătească o sultă de 50% din valoarea de piață a imobilului.

Dacă nu vrea, instanța de judecată va face dreptate. Veți cere partajul la instanța de judecată.

Prețul net al casei, este prețul de piață aflat în grila notarilor.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Dapix, utilizator
Pretul casei il da un evaluator imobiliar. Docamdata pot lua de bun pretul pe care l-a dat evaluatorul cu care a discutat fosta sotie (oricum pot face si eu o evaluare cu altcineva). Dilema insa o am in legatura cu acel credit ramas de plata. Cum il iau in considerare, cu sau fara dobanzi?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajarea este supusa taxarii.Daca dvs.conveniti cu sotia efectuarea unei expertize de evaluare, s-ar putea sa platiti niste taxe notariale mai mari decat daca mergeti pe grila notariala.Trebuie sa vedeti grila notariala si sa vedeti daca va avantajeaza.
Dobanzile sunt niste costuri si trebuie luate in considerare

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager popcomansimion popcomansimion Eu și soția am avut ca bun comun un apartament. Am făcut testament reciproc prin care lăsam soțului supraviețuitor drept de uzufruct viager. Nu am avut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Rugaminte la denumire act zahioan zahioan In data de 18-03-2017 am rugat sa mi se spuna ce act trebuie sa cer de la o Primarie pentru un imobil si terenul aferent, pentru a le putea compara cu ... (vezi toată discuția)