avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Eu și soția am avut ca bun comun un apartament. Am făcut testament reciproc prin care lăsam soțului supraviețuitor drept de uzufruct viager. Nu am avut copii impreună, ci fiecare a avut câte un copil din căsătorii anterioare. Copilul soției a inițiat o acțiune prin care cere ca eu să rămân proprietar a 100% din apartament, iar eu să îi dau o sumă A de bani. S-a făcut o expertiză care a stabilit 2 lucruri: valoarea de piață a apartamentului (B) și valoarea dreptului de uzufruct deținut de mine (C). Întrebarea mea este: ce rol are valoarea dreptului de uzufruct (C); suma C se adaugă la suma A (pt. răscumpărarea de către mine a părții copilului din apartament), sau se scade din suma A?
Cel mai recent răspuns: popcomansimion , utilizator 10:11, 22 Februarie 2020
Dvs aveti C. Ce vrea sa va dea copilul e nuda proprietate care inseamna B-C, asa se obtine A. Vedeti cam ce pretentii are copilul fata de ce rezulta din calcule, puteti sa acceptati si sa incheiati o tranzactie sau sa va judecati si sa decida instanta.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2020
gi-jane2, moderator
Mulțumesc pentru răspuns, dar eu cred că nu m-am făcut înțeles foarte bine.
Nu copilul trebuie să îmi dea, ci eu pt. ca să rămâne ap. în întregime al meu.
Reiau cu exemplificări concrete.
Copilul soției a inițiat o acțiune prin care cere ca eu să rămân proprietar a 100% din apartament, iar eu să îi dau o sumă A de bani (3/4 din prețul de piață, care a fost estimat la 52.000 euro, adică eu trebuie să-i dau 39.000 euro).
S-a făcut o expertiză care a stabilit 2 lucruri: valoarea de piață a apartamentului (B, în valoare de 52.000 euro)) și valoarea dreptului de uzufruct deținut de mine (C, apreciat la 14.000 euro).
Întrebarea mea este: ce rol are valoarea dreptului de uzufruct (C=14.000 euro); suma C=14.000 euro se adaugă la suma A=39.000 euro (pt. răscumpărarea de către mine a părții din ap. ce ar reveni copilului ca proprietate nudă), sau se scade din suma A=39.000 euro?
În final, pentru a rămâne în proprietatea 100% a apartamentului eu trebuie să-i dau copilului suma de A+C=39.000+14.000=53.000 sau trebuie să îi dau copilului suma de A-C=39.000-14.000=25.000 euro?
Nu copilul trebuie să îmi dea, ci eu pt. ca să rămâne ap. în întregime al meu.


Am făcut testament reciproc prin care lăsam soțului supraviețuitor drept de uzufruct viager.

Si nuda proprietate copilului sau ce i-a revenit copilului in urma mostenirii testamentare?
Acuma vreti sa faceti partaj, ce are copilul ? la asta m-am referit ca vrea sa va dea, la partea lui, ca sa ramaneti singurul proprietar, nu la o suma de bani, asa ca de inteles, am inteles.
iar eu să îi dau o sumă A de bani (3/4 din prețul de piață,

De unde 3/4, de ce crede ca ii revine atat ? 52000 e pretul intregului ap pe piata sau atat ar valora jumataea sotiei ?
Daca repetati aceleasi date ale problemei, nu inseamna ca va faceti mai bine inteles
Jumatate din aparatament e oricum al dvs, ce se pune in discutie e jumatatea care ii apartinea sotiei, deci si fara sa aveti lasat de sotie testament, tot i se cuvine copilului mult mai putin, 19500 ( asta daca tot ap face 52000)., daca mai goliti si cota aia de continut, adica de uzufruct.. sulta ar trebui sa fie mult mai mica.

Întrebarea mea este: ce rol are valoarea dreptului de uzufruct (C=14.000 euro); suma C=14.000 euro se adaugă la suma A=39.000 euro (pt. răscumpărarea de către mine a părții din ap. ce ar reveni copilului ca proprietate nudă), sau se scade din suma A=39.000 euro?

ca sa ma intorc ca itrebarea dvs, va raspund cum am raspuns si prima data, se scade.
ca idee, daca faceti calculul si le adunati, va da 53000, e ca si cum cumparati cu mai mult apartamentul de pe piata.. si partea dvs unde e ?
Mulțumesc pt. răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept uzufruct popcomansimion popcomansimion Am încheiat cu soția testamente reciproce prin care asiguram soțului supraviețuitor dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului. După decesul ... (vezi toată discuția)
drept de mostenire ContSters79003 ContSters79003 buna seara! am o prietena care e in urmatoarea situatie: este proprietara unui apartament ( din 1992), are un fata majora si de 2 ani are si un ... (vezi toată discuția)
Partaj nuda propietate Floarea Mihaela Floarea Mihaela Partaj nuda propietate Bună ziua! Am următoarea situație partaj nuda propietate apartament 3 camere,sa stabilit de către instanță cota de 50% din ... (vezi toată discuția)