avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept uzufruct

Am încheiat cu soția testamente reciproce prin care asiguram soțului supraviețuitor dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului. După decesul soției, fiica soției din altă căsătorie mi-a cerut în instanță o sumă de bani în schimbul părții cuvenite ei ca nudă proprietate. Există o modalitate de apreciere (de calcul) a valorii în bani a dreptului meu de uzufruct viager, astfel încât din suma pe care eu trebuie să o dau ei pt. partea ei de apartament să se scadă suma calculată pt. evaluarea dreptului de uzufruct viager?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:49, 27 Februarie 2020
Normele privind evaluarea uzufructul viager pentru stabiliarea onorariului notarial ori pentru stabilirea tarifului de carte funciara prevad ca acesta o valoare de 20% din dreptul de proprietate asupra imobilului. Desigur, aceste norme nu au incidenta in cazul dvs si nu se aplica expertului judiciar desemnat de instanta care va stabili care este valoarea dreptului de nuda proprietate independent de aceste norme, dupa cum va considera el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager popcomansimion popcomansimion Eu și soția am avut ca bun comun un apartament. Am făcut testament reciproc prin care lăsam soțului supraviețuitor drept de uzufruct viager. Nu am avut ... (vezi toată discuția)
Partaj nuda propietate Floarea Mihaela Floarea Mihaela Partaj nuda propietate Bună ziua! Am următoarea situație partaj nuda propietate apartament 3 camere,sa stabilit de către instanță cota de 50% din ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager catalinmariusmarin catalinmariusmarin Parintii au facut un act de vanzare cumparare fostei sotii si mie cu clauza de uzufruct viager, Ei au acum in chirie pe cineva. Acestia pot pierde uzufructul ... (vezi toată discuția)