Buna seara. Ma confrunt cu o problema la locul de munca , si anume: Am fost internată în spital iar pe zilele de spitalizare mi.a fost eliberat un concediu medical Acum , angajatorul imi cere iesirea din spital sa vada diagnosticul pentru ca i se pare mult spitalizarea pentru diagnosticul comunicat de mine . Acum doresc sa intreb pe cei cunoscători. Sunt obligată să i duc iesirea din spital ? I.am dus concediu medical vizat de medicul de familie. Eu nu as vrea sa.i duc iesirea din spital...nu ca am ceva de ascuns ci pentru atitudinea lui care lasă de dorit. I.am sugerat sa ceara de la spital toate informatiile de care are nevoie si ca eu nu.i voi duce iesirea din spital pentru ca este un act strict personal. Ce mi se poate întâmpla dacă eu nu doresc sa.i duc iesirea din spital ? Este legal ca angajatorul sa ceara asa ceva ,Ma amenința că, dacă nu îi duc iesirea din spital ma poate declara in incapacitate de munca
AdryKamy
Utilizator 15din 15 utilizatori consideră acest răspuns util
Problemele de sanatate ale unui pacient sunt strict personale și il privesc doar pe acesta sau pe apartinatorii numiți de catre pacient.
Angajatorul are concediul de boală eliberat de catre o instituție sanitară acreditată pe care trebuie sa o accepte. Nici o institutie medicală nu ii va elibera alte acte cu privire la problemele dvoastra de sănătate, deoarece legea pacientului este clara in privinta aceasta.
Angajatorul nu va poate declara in incapacitate de munca,poate doar sa va trimita la medicina muncii pentru un control.
Nu va lăsați intimidată. Codul muncii prevede dreptul la concediu de boala pentru toți angajatii de la stat sau privat.
Cum va putea verifica seful daca angajatul si-a luat concediu medical ilegal (mai putin partea cu Politia concediilor medicale, intrucat textul de lege este abrogat din 2015) www.avocatnet.ro/articol_205...
Legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului, arata in art. 21, 22 si 25 ca toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale iar informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres. De asemenea, orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului.
Prin urmare, angajatorul face un abuz prin solicitarea acestui inscris medical.
Mihaela_Aonei
Utilizator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Pe certificatul medical apare cod diagnostic, iar lista de coduri se gaseste usor pe internet. Dacă angajatorul nu are încredere ca certificatul medical nu e pe "bune" si considera ca are anumite dovezi, poate reclama acest lucru. In rest, dupa cum este scris mai sus, acționează legea pacientului si angajatorul nu are dreptul la alte detalii fara voia pacientului.
Buna ziua.
Dumneavoastra chiar sunteti in concediu medical, adica sunteti in incapacitate temporara de munca, contractul de munca fiind suspendat.
Nu va poate declara cu nimic fara un consult la medicul de intreprindere sau la medicina muncii
Lege numai pe hartie ?
ili47
Beneficiaza cineva de Co .de RISC maternal ?
fiindca viitoarea mamica s-a dus la med .de familie cu scrisoare medicala scrisa de med.ginecolog de la clinaca ... (vezi toată discuția)
Concediul medical
themis
O persoană angajată cu contract de muncă este supusă unei intervenţii chirurgicale - apendicită acută.
La externare primeşte un certificar de ... (vezi toată discuția)