avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul medical

O persoană angajată cu contract de muncă este supusă unei intervenţii chirurgicale - apendicită acută.

La externare primeşte un certificar de concediu medical, pe baza codului 06, pentru patru zile, respectiv pentru 10 zile.
Codul 06 presupune plata 100% a veniturilor salariale.

La depunerea certificatului la locul de muncă, responsabilul cu activitatea de personal refuză primirea certificatului, motivînd că medicul chirurg putea acorda doar patru zile de concediu medical în temeiul codului 06 (intervenţie chirurgicală), restul de 10 zile urmînd a fi acordate în baza codului 01 (boală obişnuită), conform căruia se plăteşte doar 75% din salariu.

Îmi poate oferi cineva o opinie, argumentată pe text de lege?

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 08:42, 23 Decembrie 2008
In caz de urgente medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital, concediul medical se acorda de catre medicul care a asistat urgenta (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de garda, ambulanta, centru de permanenta), pentru o perioada de maximum 5 zile calendaristice.Daca incapacitatea temporara de munca se mentine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeasi afectiune, dar nu pentru cod de indemnizatie (06), in conditiile si pe duratele stabilite de lege.(OUG 158/2005). In caz de internare, daca gradul de severitate al bolii il impune, se poate acorda codul de indemnizatie (06) pe toata perioada internarii. La externarea pacientului din spital, medicul curant elibereaza certificate de concediu medical cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator, cu exceptia codului de indemnizatie de urgenta medico-chirurgicala.
Acestea sunt prevederile legale, oricum medicul este responsabil de realitatea rubricilor completate in certificatul de concediu medical. In mod exceptional, inteleg ca medicul chirurg poate sa va acorde codul de urgenta nu mai mult de 5 zile, dincolo de acest termen codul de urgenta fiind altul. Exceptie fac insa cazurile in care gradul de severitate al bolii impune acordarea acestui cod pe toata durata internarii.
Jee, mulţumesc.

Pacientul a fost internat cu diagnosticul de apendicită acută, a suferit o operaţie de extirpare a apendicelui, iar certificatul de concediu medical a fost eliberat de către medicul chirurg, la externare, avînd cod 06.

Voi studia actul normativ indicat. Încă odată, mulţumiri.

Liviu S.Bordaş

Responsabilul cu activitatea de personal nu poate refuza primirea certificatului medical. Daca considera ca acesta a fost eliberat ilegal, il poate contesta in instanta si sa demonstreze ca medicul care l-a eliberat a savarsit un abuz in serviciu.

Spun aceasta , deoarece am avut un caz asemanator, iar medicul de medicina muncii cu care unitatea are contract a refuzat sa ne avizeze concediu medical respectiv, mentionand ca doar instanta este in masura sa constate ca respectivul condeciu medical a fost eliberat abuziv.
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Domnule Bordas, cred ca veti gasi ceea ce cautati in Normele de aplicare ale O.U.G. nr. 158/2005.
2007_rozi, Gabriela Pintea, mulţumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 06 marina_marina marina_marina Buna ziua, un salariat are cod 06 pentru intreaga luna. certificatul este eliberat de spital si salariatul a fost internat...pot plati cod 06(100%) ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 acordat in continuarea unui concediu medical 01 AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: un angajat aduce la firma un concediu medical cu cod de indemnizatie 06 care este ... (vezi toată discuția)
Concediul medical, cod 06 valentina01 valentina01 Buna. Am fost internata pentru 10 zile si am concediu medical, cod 06 pentru toata perioada. Angajatorul nu vrea sa-l accepte, sustinand ca in legislatie este ... (vezi toată discuția)