Frații au renunțat la moștenirea părinților în favoarea unuia dintre ei, care a decedat și nu are copii. Mai au dreptul frații supraviețuitori la moștenirea lui?
Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie. Mama meu a avut 3 frati. La decesul parintilor toti fratii au renuntat la succesiune in favoarea unuia dintre ei.
Acest frate a decedat si nu are copii. Acum fratii supravietuitori mai au dreptul la mostenire tinand cont ca au renuntat in prima faza?
Se mai poate face la notar sau trebuie in instanta?
Multumesc
Da, au.
Au renuntat la succesiunea ( bunurile si datoriile ) in urma parintilor, nu in urma lui.
Este casatorit?
Mergeti la notarul din localitatea unde a avut ultimul domiciliu si discutati cu dumnealui/ei.
Da, au.
Renuntarea priveste masa succesorala după un anumit defunct.
La acel moment, au renunțat la succesiunea părinților (pur si simplu, nu "In favoarea". Fratele a rămas unic moștenitor, ca efect al renunțării celorlalți 2. Că 3-2 = 1)
Acum este vorba de o moștenire distinctă.
Dezbaterea succesiunii după fratele respectiv se face amiabil la notar, sau la instanța, daca exista divergențe.
Nu a fost căsătorit și nu a avut copiii.
Am discutat cu notarul in raza căruia a avut ultimul domiciliu( este un singur notar acolo) și mi a spus să mă adresez instanței. Un alt notar mi -a spus că se poate dar doar de un notar din zona ultimului domiciliu.
romascanu
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu pot să cred că un notar v-a spus că n-ar avea dreptul.
În lipsa copiilor, a soției și în condițiile în care defunctul nu mai are nici părinți în viață, atunci la moștenire vin colateralii privilegiați (= frații și surorile defunctului).
Aceștia au renunțat la moșteninirile părinților lor (au renunțat la ALTE DOUĂ moșteniri la care erau chemați în calitate de FII și FIICE).
Dar acum se discută moștenirea fratelui lor (a TREIA-a moștenire) la care sunt chemați în calitate de FRATE/SORĂ cu defunctul.
Mergeți din nou la notarul de la ultimul domiciliu al defunctului. (al FRATELUI despre a cărui moștenire este vorba acum). Dacă nu i-ați prezentat înscrisuri și nici nu i-ați povestit pe îndelete, s-ar putea să-l fi indus în eroare cu exprimarea dvs. „au renunțat în primă fază”. Nu-i nici o fază aici. Sunt trei moșteniri. S-ar putea ca el să fi înțeles că frații au renunțat „în primă fază” la moștenirea FRATELUI lor și acum o vor (or asta nu s-ar mai putea). Dar noi înțelegem aici că „faza” la care vă referiți reprezintă, în realitate, cele două moșteniri anterioare, ale părinților lor. Asta ați vrut să spuneți? Lămuriți-ne la ce fel de „fază” v-ați referit.
Succesiune
mihaela david
parintii mei au decedat.Am un singur frate.Dupa mama am facut succesiunea si am cedat partea mea fratelui meu.Dupa moartea mamei,care a decedat prima,tatal meu ... (vezi toată discuția)