avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Frații au renunțat la moștenirea părinților în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Frații au renunțat la moștenirea părinților în favoarea unuia dintre ei, care a decedat și nu are copii. Mai au dreptul frații supraviețuitori la moștenirea lui?

Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie. Mama meu a avut 3 frati. La decesul parintilor toti fratii au renuntat la succesiune in favoarea unuia dintre ei.
Acest frate a decedat si nu are copii. Acum fratii supravietuitori mai au dreptul la mostenire tinand cont ca au renuntat in prima faza?
Se mai poate face la notar sau trebuie in instanta?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:40, 10 Octombrie 2019
Da, au.
Au renuntat la succesiunea ( bunurile si datoriile ) in urma parintilor, nu in urma lui.
Este casatorit?
Mergeti la notarul din localitatea unde a avut ultimul domiciliu si discutati cu dumnealui/ei.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Da, au.
Renuntarea priveste masa succesorala după un anumit defunct.
La acel moment, au renunțat la succesiunea părinților (pur si simplu, nu "In favoarea". Fratele a rămas unic moștenitor, ca efect al renunțării celorlalți 2. Că 3-2 = 1)
Acum este vorba de o moștenire distinctă.
Dezbaterea succesiunii după fratele respectiv se face amiabil la notar, sau la instanța, daca exista divergențe.
Nu a fost căsătorit și nu a avut copiii.
Am discutat cu notarul in raza căruia a avut ultimul domiciliu( este un singur notar acolo) și mi a spus să mă adresez instanței. Un alt notar mi -a spus că se poate dar doar de un notar din zona ultimului domiciliu.

Si care a fost motivul pentru care v.a trimis în instanță?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu pot să cred că un notar v-a spus că n-ar avea dreptul.

În lipsa copiilor, a soției și în condițiile în care defunctul nu mai are nici părinți în viață, atunci la moștenire vin colateralii privilegiați (= frații și surorile defunctului).

Aceștia au renunțat la moșteninirile părinților lor (au renunțat la ALTE DOUĂ moșteniri la care erau chemați în calitate de FII și FIICE).
Dar acum se discută moștenirea fratelui lor (a TREIA-a moștenire) la care sunt chemați în calitate de FRATE/SORĂ cu defunctul.

Mergeți din nou la notarul de la ultimul domiciliu al defunctului. (al FRATELUI despre a cărui moștenire este vorba acum). Dacă nu i-ați prezentat înscrisuri și nici nu i-ați povestit pe îndelete, s-ar putea să-l fi indus în eroare cu exprimarea dvs. „au renunțat în primă fază”. Nu-i nici o fază aici. Sunt trei moșteniri. S-ar putea ca el să fi înțeles că frații au renunțat „în primă fază” la moștenirea FRATELUI lor și acum o vor (or asta nu s-ar mai putea). Dar noi înțelegem aici că „faza” la care vă referiți reprezintă, în realitate, cele două moșteniri anterioare, ale părinților lor. Asta ați vrut să spuneți? Lămuriți-ne la ce fel de „fază” v-ați referit.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mihaela david mihaela david parintii mei au decedat.Am un singur frate.Dupa mama am facut succesiunea si am cedat partea mea fratelui meu.Dupa moartea mamei,care a decedat prima,tatal meu ... (vezi toată discuția)
Legalitate certificat de mostenitor Lilic68 Lilic68 Mama mea a avut un frate care a murit in anul 2005. Precizez ca parintii lor sunt decedati din anul 1996 iar fratele mamei nu avut copii. Dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)