O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Daca medicul de medicina muncii, in urma evaluarii starii dvs. de sanatate considera ca sunteti apt pentru a presta o astfel de activitate, atunci puteti sa lucrati ca bucatar.
HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
VI. PERSONALUL DIN SECTOARE SPECIALE, CU RISC DE TRANSMITERE A BOLILOR INFECŢIOASE DIRECT SAU INDIRECT(PRIN ALIMENTE, APĂ ETC.)Fişa 128. Sectorul alimentar
.....
2. Personalul care lucrează nemijlocit la prepararea alimentelor în bucătăriile unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă, în laboratoare de semipreparate culinare, de cofetărie, de îngheţată şi de băuturi răcoritoare
....
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice (furunculoze, piodermite)
- boli infectocontagioase în evoluţie
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
Avand afectiuni dermatologice nu veti primi "apt" pentru meseria respectiva pe fisa de aptitudine emisa de catre medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Fara fisa de aptitudine nu puteti fi angajat cu CIM. Exista risc pentru consumatori/ clienti.