avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Restituire Taxa Timbru Judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Restituire Taxa Timbru Judiciar

Buna ziua . Ma numesc Mihalcea Enciu Vasile si sunt din Braila . Am calitatea de apelant intr-un proces de apel cu fosta sotie pentru atribuirea dreptului de proprietate . Am avut prima infatisare pe 12.06.2019 , neavand taxa de timbru platita la momentul inceperii audierilor .Am mers imediat si am platit-o , dar pana sa depun chitanta , sedinta s-a incheiat , stabilind urmatorul termen de judecata pe 04.09.2019 . Considerand ca la acea data era posibil sa nu fiu in tara , am depus in data de 19.06.2019 la arhiva in cadrul dosarului , doua cereri .Una de renuntare la apel si alta de restituire a taxei de timbru .La data audierii de 04.09.2019 am fost intrebati , eu avocatul meu si fosta sotie daca suntem in continuare de acord cu renuntarea la apel . Am raspuns toti trei afirmativ si audierea s-a incheiat . In data de 07.10.2019 am studiat dosarul si am aflat ca instanta nu-mi restituie taxa de timbru si ca hotararea este definitiva .
OUG 80/2013 prevede la art 45 cazurile generale ce pot constitui temeiuri de restituire a taxei de timbru judiciar achitate de către persoanele fizice sau juridice:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile 200alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
Va rog sa-mi raspundeti ce se intelege prin fraza - sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
Eu am depus cererea de restituire a taxei de timbru in data de 19.06.2019 si parata a primit instiintarea scrisa a termenului de judecata de 04.09.2019 in data de 21.062019 .Eu inteleg ca data comunicarii cererii de chemare in judecata catre parata , este data postei . Va rog sa-mi raspundeti , daca sunt indreptatit sa primesc jumatate din valoarea taxei de timbru . Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 07:24, 11 Octombrie 2019
Adica exact cum spune ,fara a se ajunge la stabilirea primului termen de judecata sau punerea cauzei in stare de judecare.
Neincadrandu-va la niciuna dintre conditii nu are cum sa vi se restituie taxa de timbru atata timp cat s-a stabilit chiar si un termen de judecare.
DECI CONDITIA ERA SA RENUNTATI LA JUDECATA PANA CE CEREREA DUMNEAVOASTRA ERA COMUNICATA PARTII ADVERSE....
Puteti totusi incerca printr-o cerere de restituire mergaand pe ”alte motive” ,dar ce sa va spun de sanse ...Poate-poate !!!

Pasul 1: Cerere de restituire la instanța/instituția la care s-a introdus acţiunea sau cererea care a necesitat taxa de timbru.

Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii sale. Astfel cererea de restituire se poate face în maxim un an de la data rămânerii definitive a procesului/acțiunii ce constituie temeiul restituirii. Cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea, în cadrul procesului pendinte sau printr-o adresă ulterioară procesului. În cazul taxelor plătite pentru cereri formulate Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea de restituire se adresează la aceste instituții. Sancțiunea pentru depășirea acestui termen poate fi respingerea cererii de restituire ca tardivă și stingerea dreptului de a mai cere restituirea.
Dacă cererea a fost introdusă în termenul de mai sus și instanța decide că cererea este întemeiată, aceasta emite o hotărâre prin care dispune Restituirea taxei de timbru.

Pasul 2: cererea de restituire soluționată de instanță/hotărârea instanței se depune la la Unitatea Administrativ Teritorială (organul fiscal local) unde a fost plătită.

În baza acestei hotărâri restituirea poate fi cerută în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire. După emiterea de către instanță a hotărârii prin care dispune Restituirea taxei de timbru și în baza acestei hotărâri,solicitantul face o cerere de restituire la Unitatea Administrativ Teritorială (organul fiscal local) unde a fost plătită. După acest termen de 5 ani datoria statului către contribuabil este prescrisă și organul fiscal poate refuza plata. Se poate face însă cerere de restituire și după acest termen, cerându-se repunerea în termen (dacă sunt motive) ori plata benevolă, obligația de plată fiind în continuare existentă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa judiciara de timbru ilinca60 ilinca60 Am depus o cerere de chemare in judecata avand ca obiect \" pretentii \" Inca nu am primit citatie pentru primul termen de judecata. Acum vreau sa renunt la ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa timbru partaj leona777 leona777 buna ziua, ma puteti ajuta cu un raspuns va rog. Am deschis proces de partaj impotriva fostului sot, ptr ca nu dorea sa vindem casa, am platit taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa judiciara fgeorgeta fgeorgeta Va rog sa-mi spuneti care este procedura recuperarii taxei judiciare de timbru care a fost taiata pe numele unui CAR in scopul punerii in execuare a unor ... (vezi toată discuția)