avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihna

Buna,am o intrebare,e posibil ca firma sa refuzr concediul de odihna cerut cu 2-3 luni inainte? Gen am cerut concediu in septembrie pt data de 27 decembrie pana in 3 ianuarie si doar ziua de 27 a fost refuzata
Cel mai recent răspuns: Andreeaandrew , utilizator 20:25, 7 Noiembrie 2019
Care este motivul refuzului ?

Exista reglementat la nivel de angajator situatiile in care se pot refuza acordarea CO?
Nu are cine sa acopere tura..asta este motivul..desi anul trecut tot asa se intamplase cu promisiunea ca anul viitor vom avea liber...si surpriza..anul acesta s-au schimbat regulile,cica nu mai pot da concediu 2 sapt cum am cerut:( nu stiu daca au voie sa faca asa ceva? Adica eu nu imi iau concediul meu de odihna pt care muncesc tot anul cand doresc?

Cornel Vasile a scris:

Care este motivul refuzului ?

Exista reglementat la nivel de angajator situatiile in care se pot refuza acordarea CO?

1.Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

2. Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

3. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

4. Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

5. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Am inteles,va multumesc mult pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza acordarea concediului ContSters87348 ContSters87348 Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul dvs. urgent. Mai am 10 zile de concediu de odihna, adica de luni 20.12 pana la 31.12. si angajatorul refuza sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna basic basic Conf. Codului muncii toti angajatii trebuie sa-si ia concediul de odihna. Intrebare: Un angajat nu vrea concediul de odihna, poate sa refuze? Cum poate ... (vezi toată discuția)
Patronul nu vrea sa imi dea din concediul de odihna pe 2017 rvelea rvelea Ce pot face daca patronul meu nu vrea sa imi acorde 6 zile din concediul de odihna pe 2017. In 2015 mi - a taiat 10 zile de concediu spunand ca el face legea. ... (vezi toată discuția)