avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizație creștere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizație creștere copil

Bună seara! Am întrerupere de aprox 30 zile între locul anterior de munca și cel actual. M-am reangajat pe 20 mai 2019.in august am aflat ca sunt însărcinată. Probabil sa nasc la începutul lui mai 2020.beneficiez de indemnizatia de creștere copil? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 17 Octombrie 2019
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Cele 12 luni pot fi consecutive sau succesive , asa cum se mentioneaza in Normele de aplicare a OUG 111/2010:

art.4
....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență se stabilește, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului și/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condițiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului și/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs nașterea ori s-a înregistrat situația, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna nașterii copilului persoana îndreptățită nu a realizat venituri supuse impozitului și nici nu sa aflat în una sau mai multe din situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal Elena si florin Elena si florin Buna ziua unde pot plati pentru sotia mea ca sa pata intra in CCC. Ea naste in iunie 2019 dar nu are vechime de munca deloc ??? Multumesc (vezi toată discuția)
Despre plata concediului de crestere a copilului gabriella_s40@yahoo.com gabriella_s40@yahoo.com Ce perioada lucrata trebuie sa aibă mama înaintea nașterii copilului. 12 luni consecutiv sau e voie și cu intrerupere (vezi toată discuția)
Acordare ccc Lavinutaraheluta Lavinutaraheluta Pt. a beneficia de ccc trebuie să am lucrate 12 luni la rand sau se pot cumula cele 12 luni din ultimii doi ani aferenți datei nasterii copilului pt k eu ... (vezi toată discuția)