avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Mai este obligatorie declararea venitului din chirie ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Mai este obligatorie declararea venitului din chirie la ANAF? Care e consecința nedeclarării?

Bună ziua, mai este obligatorie declararea venitului obținut din chirie la Anaf și care este consecință nedeclararii acesteia pt anul în curs, pt persoana care nu a declarat?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:55, 23 Octombrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, Cod Fiscal:

(6) Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală, au obligația să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți.

Daca nu le declarati, exista posibilitatea ca ANAF, daca descopera, sa va calculeze impozitele datorate cu accesoriile aferente.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consecinta poate fi:
Art. 9- Legea 241 /2005

(1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
art.10
..... dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, ....
...Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
gl25mir, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca chiriasul e suparat si va denunta la ANAF, platiti pe ultimi 5 ani + majorari + ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in acte Daniel35 Daniel35 Buna ziua. As vrea sa va rog,pe cei ce-mi pot raspunde,in ce categorie este incadrata urmatoarea infractiune.In perioada 2005-2006 soacra mea a complectat si ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala Eliza1989 Eliza1989 Buna seara, Sunt anchetata pt evaziune fiscala din cauza ca am inchiriat un apartament si nu l-am inregistrat la ANAF,contractul l-am semnat pe data de ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala pentru nedeclararea chiriei reale daryla daryla buna ziua.declararea la fisc a unei alte sume pentru chirie decat cea corecta la un contract de inchiriere apartament este evaziune fiscala?cum se pedepseste ... (vezi toată discuția)