avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelămurire cu primire la Statutul Profesiei de avocat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelămurire cu primire la Statutul Profesiei de avocat

Bună ziua,
Statutul profesiei de avocat enunță la articolul 1, alin (1) că Legea nr. 51/1995 este denumită în cuprinsul Statutului ca ”Lege”, însă trimiterile din Statut către articole din ”Lege” nu par a avea relevanță.
De exemplu la art. 170 din Statut, se enunță că avocatul desemnat să acorde asistență juridică obligatorie, are dreptul la onorariul stabilit în condițiile art. 85 din ”Lege”, iar art. 85 din Legea 51/1995 e despre răspunderea disciplinară a avocatului...
Unde greșesc?
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 14:32, 20 Octombrie 2019
Prin Legea nr. 25/24 martie 2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, art 85 va avea următorul conținut:

"Onorariile pentru asistenţa judiciară acordată în oricare dintre formele prevăzute de prezentul capitol se stabilesc prin protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public."
(la data 31-mar-2017 Art. 85, alin. (1) din capitolul V, sectiunea 2 modificat de Art. I, punctul 38. din Legea 25/2017)

Ca avocat, trebuie să aveți răbdarea de a picta și în "bobul de orez", ceea ce implică și de a căuta legislația "la zi"!
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Deși ar fi trebuit să menționez, am căutat cea mai recentă formă a Legii nr. 51/1995 și m-am oprit la varianta de pe site-ul unbr, unde există mențiunea: ”Forma sintetică la data 03-ian-2019” [ link extern ] /
Înainte de a adresa întrebarea de mai sus, am consultat și portalul just.ro, unde de asemenea aceeași problemă (deși aici sunt operate modificările în cel mai scurt timp)...
Am ajuns apoi la concluzia că Statutul profesiei de avocat pe care îl citesc nu e de actualitate, dar e cel disponibil pe unbr.ro [ link extern ] /
și se pare că e forma aplicabilă din februarie 2019...
Nu știu unde să găsesc o sursă pentru a mă asigura că citesc variantele corecte ale Statutului profesiei de avocat și ale Legii nr. 51/1995
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2019
matei_dragomir, utilizator
Daca sunteti avocat fie mergeti la o biblioteca a baronului din localitatea dvs fie foarte frumos achiziționați un program de legislație din multele oferte existente pe piata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract între avocat și client Liviuradu Liviuradu Contractul dintre avocat și client trebuie înregistrat la finanțe sau în alta parte? (vezi toată discuția)
Ccr referitor la constitutionalitatea dispozitiilor privind interzicerea constituirii şi funcţionarii de barouri în afara u.n.b.r. Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” În Monitorul Oficial al României nr. 259 din data de 17 aprilie 2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 155 din 17 martie 2015 ... (vezi toată discuția)
Stagiatura 2theadvocate 2theadvocate Buna ziua! Ce costuri implica pt un avocat definitiv preluarea unui avocat stagiar, pe parcursul celor 2 ani de stagiatura? Multumesc pt eventualul raspuns. (vezi toată discuția)