avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Președintele și membrii Comitetului Executiv trebuie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Președintele și membrii Comitetului Executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în Acordul de Asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea Asociației.

ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale anuale din rândul proprietarilor membri, care să fi semnat în Acordul de Asociere al Asociației de Proprietari, ACEȘTI FALȘI ȘEFI CONDUC ȘI SEMNEAZĂ ILEGAL ACTELE JURIDICE ÎN NUMELE ASOCIAȚIEI RESPECTIVE - doar proprietarii, dar și membrii semnatari ai Acordului de Asociere al Asociației de Proprietari au dreptul de a vota, de a candida, de a alege și de a fi aleși în structura organizatorică a Asociației respective !
Art. 27. - Toți proprietarii MEMBRI ai Asociației de Proprietari AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu.
Art. 53. - Adunarea Generală a PROPRIETARILOR MEMBRI ai Asociației de Proprietari are următoarele ATRIBUȚII:
a) ALEGE ȘI REVOCĂ DIN FUNCȚIE președintele, membrii Comitetului Executiv și cenzorul;
b) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ STATUTUL și Regulamentul Condominiului;
k) mandatează președintele și Comitetul Executiv pentru ANGAJAREA ȘI ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A ADMINISTRATORULUI, CENZORULUI sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a CONDOMINIULUI (...)
Art. 54. - (1) Membrii Comitetului Executiv sunt desemnați de către Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 55. - (1) Comitetul Executiv are următoarele atribuții:
a) convoacă Adunarea Generală a Asociației de Proprietari cel puțin o dată pe an și ori de câte ori este necesar;
b) duce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale și urmărește respectarea prevederilor legale, a Statutului, a Acordului de Asociere şi a Regulamentului Condominiului (...)
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, MEMBRU al Asociației de Proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul Adunării Generale.
(2) În caz de încetare a mandatului președintelui înainte de termen, COMITETUL EXECUTIV CONVOACĂ O ADUNARE GENERALĂ PENTRU ALEGEREA UNUI NOU PREȘEDINTE în maxim 5 zile de la încetarea mandatului.
☛ NOTĂ: Dacă președintele oricărei Asociații de Proprietari din România își încalcă atribuțiile (obligațiile) explicite prevăzute în Legea nr. 196/2018, articolul 57 (mai ales literele a, c, d, e, i, j, k, n, o, r și s), plus articolele 56 și 58, va fi amendat fără dubii de către cei din Primăria și/sau din Poliția Locală cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 5.000 de lei, conform art. 102, alin. 1 litera e:
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
a) ÎN BAZA MANDATULUI ACORDAT DE ADUNAREA GENERALĂ REPREZINTĂ ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI ÎN RELAȚIILE CU TERȚII, INCLUSIV ÎN ACȚIUNILE ÎN INSTANȚĂ;
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, respectarea prevederilor Statutului și Acordului de Asociere și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
e) RĂSPUNDE ÎN SCRIS LA SESIZĂRILE ȘI CONTESTAȚIILE SCRISE ALE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU ÎN TERMEN DE MAXIMUM 10 ZILE DE LA PRIMIREA ACESTORA;
k) ÎNTOCMEȘTE Tabelul Nominal Convocator și afișul pentru Avizier pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA TABELULUI CONVOCATOR DE CĂTRE TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
n) AFIȘEAZĂ LA AVIZIER HOTĂRÂRILE ADUNĂRII GENERALE ȘI ALE ȘEDINȚELOR COMITETULUI EXECUTIV ÎN TERMEN DE MAXIM 7 ZILE DE LA DATA LA CARE AU AVUT LOC ACESTEA;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI; ► NOTĂ: În cazul Asociației noastre, cu toate că s-au abrogat deja două legi din domeniul Asociațiilor de Proprietari (mai ales Legea nr. 230/2007) șefii ilegal aleși ai Asociației noastre au refuzat să convoace vreo Adunare Generală pentru actualizarea obligațiilor legislative și pentru punerea în concordanță a actelor juridice constitutive cu legile în vigoare (ESTE ABERANT FAPTUL CĂ ȘEFII ILEGAL ALEȘI AI A.P.71 BRĂILA N-AU MAI ACTUALIZAT ȘI LEGALIZAT LA JUDECĂTORIA BRĂILA ACTELE CONSTITUTIVE ALE ASOCIAȚIEI DIN ANUL ... 1997, adică timp de ... 22 de ani noi avem ca membri și ca proprietari, persoane decedate sau care și-au vândut demult imobilele !!!).
Art. 58. - (1) Președintele Asociației de Proprietari și membrii Comitetului Executiv POT FI REMUNERAȚI PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A PROPRIETARILOR, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
(2) PENTRU NEÎNDEPLINIREA ATRIBUȚIILOR CE LE REVIN SAU PENTRU DEPĂȘIREA ATRIBUȚIILOR LEGALE ȘI STATUTARE, președintele Asociației de Proprietari, membrii Comitetului Executiv, respectiv cenzorul, RĂSPUND PERSONAL SAU SOLIDAR PENTRU DAUNELE ȘI PREJUDICIILE CAUZATE PROPRIETARILOR sau terților.
♦ DETALII DESPRE JURISPRUDENȚA PRIVITOARE LA LIPSA CALITĂȚII DE REPREZENTANT AL PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI CARE NU RESPECTĂ ART,. 57 DIN LEGEA NR. 196/2018 - [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: 68Ella , utilizator 06:23, 25 Noiembrie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care lege flory_mr ? iata ce precizeaza Legea nr. 196/2018 art. 17 ( 8 ) :
" acordul de asociere si statutul asociatiei de proprietari , actualizate , se depun de catre presedintele asociatiei de proprietari , ori de cate ori sunt modificari , la judecatorie in a carei raza teritoriala se afla condominiu "
De ce spune ti ca legal cam asa ar fi , pai este sau nu este conform legii ? de ce faceti loc la interpretari .
Eu nu zic ca a doua zi trebuie mers la judecatorie ,dar nici dupa cateva luni sau ani
Stiti ca la mine in asociatie nici dupa 2 ani si ceva nu s a mers la judecatorie cu toate ca au avut loc modificari respectiv inscrierea in asociatie a unor proprietari ? ba mai mult unii fac parte din com . ex si este si presedinte !
In concluzie :
- chiar daca ai depus cerere in acest sens , nu poti avea drepturi depline , adica nu poti participa la alegeri in com .ex , aveti alta parere / pareri ?
Parerea mea este ca interpretati GRESIT toate cele care constituie subiectul postarii dvs. Explicatia este urmatoarea: daca Asociatia a FOST mai demult infiintata ca Asociatie de proprietari, pe legea "veche" (n.a. 230/2007), abrogata in totalitate, inclusiv norme si alte dispozitii conexe) de Legea 196/2018, ganditi logic ca, la cat timp a trecut si s-au vandut si cumparat apartamente din condominiul respectiv, SINGURA persoana CARE AVEA OBLIGATIA sa actualizeze lista proprietarilor ERA PRESEDINTELE (FOST) - clar implicat in procedura de transmitere a proprietatilor (pornind de la emiterea adeverintelor ca NU exista debite la "intretinere" cu inscrierea noului proprietari in Cartea de imobil (actualizarea este atributiunea lui). Asadar, in logica aceasta...va intreb daca dvs. gasiti normal ca "la fiecare schimbare de proprietar, sa se depuna la Judecatorie un NOU acord de asociere...asa incat X sau Y...proprietar de drept (juridic) sa fie "certificat" de dvs. ca e "cu drepturi depline"! ;) V-am demonstrat explicand faptul ca ...nu aveti nicio baza juridica pentru fundamentarea "ATENTIEI" solicitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatorul este membru al asociației de proprietari într-un ... Miss Bria Miss Bria Locatorul este membru al asociației de proprietari într-un condominiu? (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)