avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori?

Buna ziua tuturor

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. Unul dintre frati ,căsătorit cu 2 copii adulți,decedeaza,el are un credit bancar pe care nu l a achitat integral ,firma de asigurări a refuzat despăgubirea pt ca era bolnav la momentul creditarii , Nu a avut codebitor sau girant. Banca tot trimite notificări la casa părintească desi a fost depus certificatul de deces. Nici după el nu s-a făcut succesiunea. Nu sunt alte bunuri de moștenit (decât creditul)
ce riscam noi copii din partea banci, se poate întoarce împotriva noastră sau a mamei? (erau separați,nu divortati de 14 ani ) ? Conform ccv pasivul se achita doar cu activul moștenirii, ori la noi nu sunt alte bunuri.,sau se considera casa strămoșească ca ACTIV? pt ea nu exista succesiune .

Multumesc mult de atentie
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:11, 30 Octombrie 2019
Buna ziua,
Fratele in cauza mai are copii/sotie?
Mai exista si alte bunuri pe numele sau, in afara de partea din casa ce i revine?
Parintii, macar unul din ei, mai traiesc/traieste?
Casa este bun comun al parintilor?
Datoriile unei persoane decedate se acopera din masa succesorala. Adica deocamdata doar notificari, daca se dezbate succesiunea in functie de valoarea unului mostenit,( si cand se da acceptare a mosteniri) automat persoana care accepta , se alege si cu datoriile. Se mostenesc toate, bune si rele.
Ideea este ca un frate nu este obligat sa plateasca datoriile celuilalt frate.
In cazul dvs...banca poate solicita dezbaterea succesiunii si dumneaei sa vina la 'imparteala' pentru cota ce i-ar fi revenit fratelui dvs.
Doar atat poate executa, daca alte bunuri pe numele lui nu mai sunt.
Dar...daca casa este bun comun al parintilor dvs. si mama dvs. inca traieste atunci mama ramane cu jumatatea s-a plus 1/4 din cota sotului urmand ca restul de 3/4 sa se imparta copiilor.
Adica dvs. si sora sa cumparati cota mamei dvs. cat inca este in viata.
Banca poate solicita, mometan. doar partea ce i-ar reveni fratelui dvs.
Mama poate instraina restul de mostenire pentru ca la decesul dumneaei sa nu mai ramana nimic mostenire pentru copii, inclusiv cel decedat. In acest fel banca poate executa silit cel mult 1/8 din casa,
Discutati cu un avocat cand faceti succesiunea.
Si ar fi bine sa o faceti dvs., sa nu solicite banca asta.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Banca nu poate cere nimic. Vb despre dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiuni este o decizie strict a mostenitorilor, cand au sa o faca...sa stea la rand :)
Si daca eu nu fac succesiunea in cel mult trei ani de la data decesului, astept sa intervina prescriptia creditului, banca ce face, asteapta frumos dupa mine?

Alte discuții în legătură

Casa parinteasca. sora mea vrea sa se mute cu forta! O_Mihaly O_Mihaly Buna ziua! Ma confrunt cu o situatie complicata. Avem impreuna cu sora mea casa parinteasca, care momentan este goala, ambele parinti sunt decedati. Nu am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)