avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... contract de concesiune sau contract de superficie ?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

contract de concesiune sau contract de superficie ?

Care este contractul pe care o persoana fizica il poate incheia cu o unitate administrativ-teritoriala pentru un teren proprietate privata a acestei unitati in vederea construirii unei locuinte pe acel teren avand in vedere ca potrivit art. 693 si urmatoarele Cod Civil superficia este un dezmebramant al dreptului de proprietate privata iar potrivit Art 362 alin (1) Cod administrativ bunurile proprietate privată (...) a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date în administrare, concesionate ori închiriate.
Se poate incheia un contract de concesiune avand ca obiect un teren proprietate privata al unei unitati admnistrativ teritoriale avand in vedere ca potrivit art 866 Cod civil dreptul de concesiune este un drept real corepunzator proprietatii publice si nu al proprietatii private ?
In plus la Art. 12 alin (3) si (4) din Ordinul ANCPI Nr. 700/2014 este prevazut ca dezmembrămintele dreptului de proprietate privată ce se intabulează în cartea funciară sunt cele enumerate la art. 551 pct. 2 - 6 din Codul civil.(printre care este si dreptul de superficie ) ,, iar Drepturile reale corespunzătoare dreptului de proprietate publică ce se intabulează în cartea funciară sunt cele enumerate la art. 866 din Codul civil(printre care este si dreptul de concesiune)?

Care reglementare se aplica in speta, Codul civil sau Codul administrativ ? Este corecta incheierea unui contract de concesiune in aceste caz avand in vedere contradictiile dintre Codul administrativ si Codul civil?
Care reglementare prevaleaza in aceasta situatie ? Codul civil impreuna cu Ordinul 700/2014 , sau Codul administrativ ?

Alte discuții în legătură

Contract de concesiune sau de superficie wazz wazz cineva mi a spus ca \"are o mare.... dilema indusa de intrarea in vigoare a noului cod administrativ .... Care este contractul pe care o persoana fizica il ... (vezi toată discuția)
Contract concesiune cosminbej cosminbej Buna ziua! Va prezint urmatorul caz: in iunie 2013 s-a incheiat un contract de concesiune intre o persoana fizica si primaria unei localitati. Obiectul ... (vezi toată discuția)
Intabulare concesiune reclamant2013 reclamant2013 Am in concesiune un teren intravilan. Prin contract am fost obligat la intabularea acestuia. Terenul este proprietatea privata a primariei. Prin incheiere s-a ... (vezi toată discuția)