Buna ziua! Va prezint urmatorul caz: in iunie 2013 s-a incheiat un contract de concesiune intre o persoana fizica si primaria unei localitati. Obiectul contractului: un teren aflat in domeniul privat al localitatii. In aprilie 2015, persoana fizica mentionata mai sus a depus prin notariat o cerere de inscriere in cartea funciara a concesionarului. ANCPI a solutionat cererea cu respingere, motivand ca din luna octombrie 2011 (de cand cu noul Cod Civil) nu se mai pot concesiona decat terenurile aflate in domeniul public. Asta ce inseamna, ca respectivul contract este nelegitim, ilegal? Nu s-ar fi sesizat Prefectura?
Sincer sa fiu, nu am gasit temeiul legal din Noul Cod Civil care sa interzica un asfel de contract,solicitati ANCPI sa indice temeiul legal(text lege,articol,)probabil ca,in incheierea de respingere este trecut temeiul legal,cel putin asa ar trebui,cititi incheierea de respingere cu atentie,consultati-va si cu un avocat avand in fata incheierea de respingere de la ANCPI.
Va multumesc pentru raspuns.
Pe ultima pagina din nota de respingere a ANCPI avem:
"Publica si nu privata
Avand in vedere prevederile art 11 pct 2 din Ordinul 700/2014 al ANCPI care mentioneaza,, in partea a III-a a cartii funciare se inscriu dezmembramintele dreptului de proprietate privata constituite sau transmise in baza unor acte normative anterioare datei de 1 octombrie 2011, cum ar fi dreptul de concesiune constituit pe terenuri din domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale coroborat cu prevederile art 230, lit bb din Legea 71/2011 precum si prevederile art. 866 din noul Cod civil, care mentioneaza ca dreptul de concesiune este corespunzator dreptului de proprietate publica, va rugam sa prezentati acte incheiate corespunzator dreptului de proprietate privata care este compatibil cu constituirea unor drepturi reale principale - dezemmbraminte ale dreptului de proprietate privata (uzufruct uz, abitatie, superficie, servitute)".
Am vorbit si cu dna registrator care a intocmit respingerea, spune ca in acest caz este permis doar un contract de inchiriere. Dar ca sa facem trecerea la un contract de inchiriere trebuie luate in discutie diferentele dintre statutul de chirias si cel de concesionar, trebuie sa vedem ce drepturi/obligatii are un chirias si ce drepturi/obligatii are un concesionar. Terenul in cauza a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani si face obiectul unui PUZ.
Buna ziua! In aceeasi situatie sunt si eu cu un contract de concesiune incheiat in 2016 pentru un teren extravilan. ANCPI a dat incheiere de respingere .Ce este de facut ?Mulțumesc!