avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... concesiune - riscuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

concesiune - riscuri

am o rugaminte , stie cineva avizat ce riscuri sint la cumpararea unei concesiuni pt un teren? multumesc anticipat:O
Cel mai recent răspuns: stoleru mariana , utilizator 12:20, 5 Februarie 2018
Concesionare=(dr. adm.) -
O conventie intre stat si concesionar prin care ultimul capata dreptul de a exploata terenuri petroliere, miniere, intreprinderi etc. apartinand statului (proprietatii publice).

Potrivit art. 135, alin. 5 din Constitutia Romaniei bunurile proprietate publica ce apartin statului (bogatiile subsolului, caile de comunicatie, marea teritoriala etc.) pot fi concesionate, inchiriate sau date in administrare regiilor autonome, in conditiile legii.
Concesiunea poate fi acordata in forme diferite. Concesionarea se face in baza unui contract prin care o persoana, numita concedent, transmite pentru o perioada determinata, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, in schimbul unei redevente.
In prezent, dreptul comun in materia concesiunilor este stabilit dupa abrogarea Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, modificata de O.U.G. nr. 72/2009, impreuna cu O.U.G. nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica, aprobata cu modificari de Legea nr. 22/2007. De asemenea, facem precizarea ca exista si o alta serie de reglementari referitoare la concesiune, cum ar fi cele cuprinse in Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia sau in Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, dar si in alte legi speciale.
In situatia in care se concesioneaza terenuri, de orice natura, concesionarul are obligatia de a inregistra contractul de concesiune in registrul de publicitate imobiliara sau in cartea funciara.
Concesiunea unui teren ,conditionat de interesul pentru achizitie, poate intra sub incidenta mai multor acte normative:
1. Legea nr. 50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (CAP. 2 Concesionarea terenurilor pentru constructii).
2. Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
In toate cazurile temeiul legal si conditiile (durata, obligatiile partilor, inclusiv obligatia concesionarului la sfarsitul perioadei de concesionare, incetarea contractului etc.) in care s-a concesionat/s-a dat in folosinta terenul, in functie de temeiul legal aplicabil, sunt mentionate in mod expres in contractul de concesiune/dare in folosinta incheiat.
Pentru a ne putea pronunta concret asupra riscurilor ,ar trebui sa detinem amanunte si clauze continute in contractul de concesine



multumesc mult pt raspuns, mare lucru nu am inteles, cert este ca o anumita persoana a primit de la primarie un teren in concesiune pe 99 ani, persoana respectiva nu-si poate ridica o casa pe acel teren si decit sa-l dea inapoi primariei prefera sa-l vanda eu fiind persoana care as vrea sa-l cumpar, totul am inteles ca se face la notariat insa nu stiu daca as putea rissca ceva, candva deoarece eu cumpar o concesiune!
Dreptul de concesiune se transmite (nu se vinde) cu acordul Primariei, urmand ca dvs.sa incheiati un nou contract de concesiune cu aceasta institutie. Exista, insa, anumite conditii stipulate in contractul de concesiune existent, privitor la transmiterea acestui drept, trebuie sa cititi actualul contract sa vedeti in ce conditii persoana in cauza poate transmite concesiunea. Probabil va cere niste bani pentru a va face favoarea de a transmite acest drept catre dvs....
Corecta realitatea ca dvs ati sesizat ca achizitionati o concesiune,respectiv un contract asupra unui teren ce apartine de drept unui tert
Dupa cum am precizat si anterior,daca aveti posibilitatea analizati cu atentie sporita contractul de concesiune ,care prevede clauze-drepturi si obligatii reciproc negociate si asumate
Concesiunea unui teren in vederea construirii de locuinte poate intra sub incidenta mai multor acte normative:
1. Legea nr. 50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (CAP. 2 Concesionarea terenurilor pentru constructii).
2. Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
In functie de temeiul legislativ poate fi aplicabila una din situatiile urmatoare:
- potrivit art. 1 alin (2) din Lg 15/2003, “Atribuirea terenului se face în folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul, iar potrivit art. 8 din aceeasi lege “Dupa finalizarea construirii locuintei, consiliul local poate hotari, la solicitarea proprietarului locuintei, vanzarea directa catre acesta a terenului respectiv. Pretul de vanzare se stabileste prin expertiza tehnica, intocmita de un expert evaluator autorizat si aprobata de consiliul local.”,
- potrivit art. 22 alin 1 din Lg 50/1991 “Concesionarea terenurilor se face in conformitate cu prevederile legii, durata acesteia fiind stabilita de catre consiliile locale, consiliile judetene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in functie de prevederile documentatiilor de urbanism si de natura constructiei”, iar potriv. art. 17 din aceeasi lege “Limita minima a pretului concesiunii se stabileste, dupa caz, prin hotararea consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, astfel incat sa asigure recuperarea in 25 de ani a pretului de vanzare al terenului, in conditii de piata, la care se adauga costul lucrarilor de infrastructura aferente”.

Legea 219 din 25 noiembrie 1998 privind regimul concesiunilor
Publicat in Monitorul Oficial nr. 459 din 30 noiembrie 1998
Art. 1
(1) Prezenta lege are ca obiect reglementarea si organizarea regimului de concesionare pentru:
a) bunurile proprietate publica ori privata a statului, judetului, orasului sau comunei;
b) activitatile si serviciile publice de interes national sau local.
(2) Concesionarea se face in baza unui contract prin care o persoana, numita concedent,
transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, in schimbul unei redevente.

De aici rezulta si o parte din posibilele riscuri
-dupa 49 de ani,terenul este revendicat de catre proprietar
-riscul ca cel ce achizitioneaza terenul concesionat sa suporte consecintele neachitarii redeventelor de catre concesionar
"In situatia in care se concesioneaza terenuri, de orice natura, concesionarul are obligatia de a inregistra contractul de concesiune in registrul de publicitate imobiliara sau in cartea funciara. "

Va rog sa-mi spuneti care este legea (temeiul legal) care ma obliga sa inregistrez terenul concesionat in cartea funciara. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Redeventa concesiune polovrageanu polovrageanu Buna seara, Ma confrunt cu o problema in legatura cu autoritatile locale care se poate rezuma la 2 intrebari: 1.Se poate concesiona teren proprietate publica ... (vezi toată discuția)
Concesionare teren agricol si intravilan de la primarie bukinst bukinst In ce conditii se poate concesiona teren agricol in extravilan precum si o parcela de teren intravilan pentru constructia unei case. Trebuie licitatie sau se ... (vezi toată discuția)
Concesionare teren agricol, how to... ionutzitaly ionutzitaly Buna, Care sunt conditiile pentru concesionarea unui teren agricol? cine concesioneaza? primaria? Care e procedura? se poate vorbi de suprafete mari ... (vezi toată discuția)