avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CONCESIONARE TEREN AGRICOL SI INTRAVILAN DE LA PRIMARIE
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CONCESIONARE TEREN AGRICOL SI INTRAVILAN DE LA PRIMARIE

In ce conditii se poate concesiona teren agricol in extravilan precum si o parcela de teren intravilan pentru constructia unei case. Trebuie licitatie sau se poate cu o simpla cerere.
Multumiri.
Cel mai recent răspuns: izaxxx , utilizator 17:37, 28 August 2022
In principiu trebuie licitatie.
Regula este licitatie publica insa ca orice regula are si exceptii mai ales in ceea ce priveste terenurile din intravilan destinate construirii de locuinte.
Una din aceste exceptii este prevazuta de art. 15 lit c Legea 50/1991, articol in conformitate cu care se pot concesiona direct, fara licitatie publica, cu plata taxei de redeventa stabilita de consiliul local , terenuri situate in intravilan, tinerilor pana la implinirea varstei de 35 de ani . In situatia in care va incadrati in acest articol puteti adresa o cerere consiliului local , acesta avand competenta de a hotari daca aproba sau nu concesiunea terenului.
O alta exceptie este prevazuta in art. 15 lit e din Legea 50/1991 aceasta referindu-se la extinderea constructiilor pe terenuri alaturate la cererea proprietarului sau cu acordul acestuia. Astfel, in situatia in care sunteti proprietarul unei constructii puteti formula o cerere de concesionare a unei suprafete de teren aflata in imediata vecinatate a proprietatii dumnavoastra pentru extinderea acesteia. In aces caz concesiunea poate fi una directa m aprobata prin hotarare a consiliului local.
In situatia in care optati pentru una din aceste variante sau reusiti sa adjudecati o suprafata de teren prin licitatie, sa aveti in vedere faptul ca in conformitate cu art. 22 alin 2 din Legea 50/1991 anterior concesionarii, primaria are obligatia sa inscrie terenurile in cartea funciara.
Da trebuie vorbit la primaria careia apartin terenurile respective, apoi acestea trebuie prin Hotarare de Consiliu Local aprobate si scoase la licitatie publica. Apoi dc se tine licitatia aceasta trebuie anuntata intr ziar de interes national si local , afisata la usa primariei DECI tr sa i se faca publicitate, apoi se cumpara caiet de sarcini si apoi SUCCES !!!

Referitor la exceptia mentionata mai sus VA ANUNT ca Primariile ar trebui sa aibe in domeniul privat prinse terenuri pentru legea respectiva in speta pentru tineri, si garantez ca nici o primarie nu are aceste terenuri prinse pentru tineri pt ca se prefera vinderea sau concesionarea terenurilor pe o suma de bani favorabila primariei etc.

Suuces, cel mai bine mergeti la primaria unde doriti terenul si vb la secretariat.
Va cer parerea cu privire la urmatorul fapt.
Pe terenul concesionat (900mp.) a fost construit o locuinta,(70mp. ) care se vinde . Noul proprietar al casei (cumparatorul casei) vrea sa concesioneze terenul. . Intrebarea este se procedeaza la concesiune directa sau prin licitatie publica?


In situatia in care cumparatorul casei ar vrea chiar sa cumpere terenul , sa fie proprietar si asupra terenului aferent casei ?
Parerea mea este ca sunt aplicabile aici art.123 alin.3 din Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale
Buna ziua,

tr sa cititi mai intai contractul de concesiune sa vedeti ce destinatie are si ce clauze sunt trecute in contract. Din cate stiu eu terenurile acestea concesionate cu destinatia de locuinta nu puteau fi vandute decat dupa terminarea concesiunii sau cu acordul partilor.
Dar de obicei nu se dadeau se astepta expirarea perioadei de concesiune. Vb cu propietarul terenului adica cu primaria si vedeti ce va spun si ei.
Daca ne dati mai muulte detalii o sa va raspund mai punctual.

Zi buna

Alte discuții în legătură

Concesiune - riscuri bogdanfinante bogdanfinante am o rugaminte , stie cineva avizat ce riscuri sint la cumpararea unei concesiuni pt un teren? multumesc anticipat:O (vezi toată discuția)
Concesionare sau cumparare ancuta_morosan87 ancuta_morosan87 Am primit in baza legi 15/2003 suprafata de 300mp pentru locuinta si acum as dori sa fac anexe gospodaresti.Pot sa concesionez sau sa cumpar o suprafata de ... (vezi toată discuția)
O lamurire privind legea 18/1991 va rog! claudia.m claudia.m Buna tuturor, Am nevoie de o lamurire privind legea 18/1991, si în special Art. 36. (1)\"[i]Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în ... (vezi toată discuția)