avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O lamurire privind legea 18/1991 va rog!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O lamurire privind legea 18/1991 va rog!

Buna tuturor,

Am nevoie de o lamurire privind legea 18/1991, si în special Art. 36.

(1)"Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în intravilanul localităţilor şi care sunt în administrarea primăriilor, la data prezentei legi, trec în proprietatea comunelor, oraşelor sau a municipiilor, urmând regimul juridic al terenurilor prevăzute la art. 26.
(2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
(3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.
(4) Dispoziţiile art. 23 rămân aplicabile.
(5) Terenurile fără construcţii, neafectate de lucrări de investiţii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităţilor, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispoziţiilor Decretului nr.712/1966 şi a altor acte normative speciale, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, după caz, la cerere.
(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.
"

În 1999 am ccumparat de la primarie casa în care locuiam împreuna cu parintii ca si chiriasi din 1988. Aceasta casa a apartinut unei familii care a plecat în Germania. Problema este ca sunt proprietara casei dar nu si a pamîntului aferent casei. Mostenitorii fostilor proprietari au facut o cerere de retrocedare a terenului care a fost aprobata. În momentul de fata primaria ne-a acordat o concesiune pentru 1000 m² care sunt aferenti casei. Dar primarul comunei doreste sa scoata la vînzare toate concesiunile. Zilele astea mama a vazut într-o emisiune tv cazuri asemanatoare care au fost solutionate pe baza legii 18/1991. Întrebarea mea este daca am drept de proprietate pe acest teren si ce ar trebui sa fac.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cordial, Claudia
Cel mai recent răspuns: AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN , Avocat 14:12, 9 Martie 2009
ar trebui sa am mai multe informatii ca sa va raspund corect la aceasta intrebare dar pot sa va spun in principiu ca nu sinteti in nici un caz proprietara pe teren ci doar pe casa . proprietarul terenului are un drept de accesiune asupra imobilelor construite pe terenul sau iar dumneavoastra aveti un drept la despagubiri banesti. de asemenea aveti dreptul sa vi se respecte termenii concesiunii. va sfatuiesc sa contactati neaparat un avocat pt aceasta problema deloc usoara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere catre primarie de concesionare a unui teren adrian73 adrian73 Buna seara, am un teren si o casa intr-o comuna din Ardeal. Casa si terenul aferent sunt cumparate prin act de VC de la bunicii sotiei cu drept de intretinere. ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Legea112/95 ContSters74363 ContSters74363 Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota ... (vezi toată discuția)