avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere catre primarie de concesionare a unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere catre primarie de concesionare a unui teren

Buna seara, am un teren si o casa intr-o comuna din Ardeal. Casa si terenul aferent sunt cumparate prin act de VC de la bunicii sotiei cu drept de intretinere. In spatele casei bunicii mei( unul deja decedat si bunica avand 89 ani) au lucrat un teren de la Primarie dat spre folosinta. Au avut, in urma ca cativa ani vointa de a trece acel teren in proprietatea lor , dar au fost "respinsi" din terte motive de catre ei. Acum eu am vrut sa ii ajut sa trec acest teren in proprietate sau macar concesionat/donat sau alta forma pentru al lucra. Am primit de la Primarie in prima cerere raspunsul ca nu este intabulat sau ceva de genul si nu stie dimensiunile acestuia, minciuna deoarece la a 2-a incercare mi-au raspuns ca acel teren este in domeniul privat al comunei si nu public si cica nu se vinde/concesioneza/doneza. Eu cred ca nu am fost destul de"convingator" fata de primar/vice/consiliu.
Ce pot sa fac( in termenii legilor in vigoare) ca sa il iau in concesionare , macar??? Ajutati-ma cu ceva detalii si apoi sa pot sa le dau cu legile in cap si poate cu ceva"ajutor financiar" sau alt fel sa il recuperez.
Va relatez cateva aspecte din rezolutia primariei catre mine................
"nu intra sub incidenta OUG 54/2006 si ..............terenurile propietate privata ale comunei nu pot face obiectul contractelor de vanzare-cumparare sau concesionare.................. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: adrian73 , utilizator 10:55, 7 Octombrie 2012
incerc sa te ajut putin din ce mai stiu si eu,important pe ce lege sau articol- aliniat iti este dat terenul spre folosinta.
Poate te ajuta acest articol din legea 18/1991
Art. 36
(1) Terenurile aflate in proprietatea statului, situate in intravilanul localitatilor si care sunt in administrarea primariilor, la data prezentei legi, trec in proprietatea comunelor, oraselor sau a municipiilor, urmand regimul juridic al terenurilor prevazute la art. 26.
(2) Terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei, in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie.
(3) Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.
(4) Dispozitiile art. 23 raman aplicabile.
(5) Terenurile fara constructii, neafectate de lucrari de investitii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localitatilor, aflate in administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispozitiilor Decretului nr.712/1966 si a altor acte normative speciale, se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, dupa caz, la cerere.
(6) Atribuirea in proprietate a terenurilor prevazute de alin. (2)-
(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primariilor, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor.
multumesc, dar am nevoie de un sfat in situatia mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O lamurire privind legea 18/1991 va rog! claudia.m claudia.m Buna tuturor, Am nevoie de o lamurire privind legea 18/1991, si în special Art. 36. (1)\"[i]Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)