avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat!

buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren intravilan de 2500 mp cu drept de folosinta vesnica gratuit in vederea construirii unei locuinte individuale.
In urma desesului sau a intervenit un certificat de mostenire in favoare mostenitorilor, respectiv unicul copil si sotia (bunica mea), iar in masa succesorala este prinsa atat casa construita cat si terenul de mai sus.
Intrebare: cum putem intra in proprietatea acestui teren cat mai repede si cat mai ieftin?
Daca bunicul a decedat dreptul sau de folosinta se transmite mai departe catre mostenitori?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 06:41, 31 Martie 2012
Daca terenul era in folosinta nu putea face obiectul certificatului de mostenitor, notarul a gresit dar se poate repara prin rectificarea pe care o poate face.
Pentru teren va puteti adresa Institutiei Prefectului judetului pentru a vi se elibera Ordinul prin care se arata ca defunctii erau proprietari si pe teren. Abia atunci se poate face un certificat de mostenitor suplimentar si pentru teren. Cei care sunt proprietari pe o constructie si au terenul in folosinta au aceasta cale de a obtine Ordinul prefectului pe teren.
LEGEA 18 DIN 1991 ACTUALIZATA PREVEDE:
Art. 36. - ......
( (2) Terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei, in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie.
(3) Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.
........
(6) Atribuirea in proprietate a terenurilor prevazute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primariilor, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor.

Deci conformati-va legii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Teren in folosinta vesnica belcris14 belcris14 Va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie.Bunica mea este mostenitoarea (certificat mostenitor) unei case+teren (Constanta) in urma decesului ... (vezi toată discuția)
Cerere catre primarie de concesionare a unui teren adrian73 adrian73 Buna seara, am un teren si o casa intr-o comuna din Ardeal. Casa si terenul aferent sunt cumparate prin act de VC de la bunicii sotiei cu drept de intretinere. ... (vezi toată discuția)