avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand ma pot pensiona anticipat?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand ma pot pensiona anticipat?

data nasterii:31.01.1959

sept 1978- iulie 1979 -desenator tehnic cu carte de munca
aug 1979-oct 1980 intrerupt ptr studii
din nov 1980-sept 1981 -desenator tehnic cu carte de munca
oct 1981 -oct 1986 -intrerupt pentru studii-facultate
din 1986 pana in prezent am lucrat cu continuitate (fara grupa speciala de munca sau conditii deosebite)

va rog sa-mi spuneti cand pot beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala?
exista o reglementare de lege prin care se reduce varsta de pensionare pentru mamele care cresc un copil cu grd de handicap grav? baiatul meu are 14 ani si este incadrat cu handicap grav.

va multumesc mult in asteptarea unui raspuns.
Cel mai recent răspuns: sorina_h2004 , utilizator 15:49, 2 Decembrie 2009
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1959 varsta pentru inscrierea la pensie de limita de varsta este de 60 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Din datele prezentate de dvs. am calculat ca aveti 25 de ani de cotizare la pensii.
Cei cinci ani de facultate constituie stagiu asimilat de cotizare si se va lua in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
2. Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2019, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
3. Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
4. Din Legea 19/2000:
Art. 41. - (1) Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Art. 49. - (1) Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
Art. 50. - (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
va multumesc foarte mult pentru raspuns,dar as vrea sa va intreb in ce an ma pot pensiona anticipat si daca se reduce varsta de pensionare pentru cresterea copilului cu handicap grav.multumesc.
Nu se reduce varsta de pensionare pentru cresterea copilului cu handicap grav pentru ca nu are nicio legatura .
inteleg asta...dar nu inteleg cum nu s-a gandit nimeni autorizat pana acum ca...creterea unui copil cu handicap este echivalenta ca dificultate cu cresterea a ,,n" copii normali...am inteles ca ptr mamele care au crescut 3 copii se reduce varsta de pensionare cu 1 an....
1. Varsta de pensionare s-ar reduce cu un an daca ati avea cel putin trei copii nascuti si crescuti pana la varsata de 10 ani.
2. Legea pensiilor nu precizeaza nimic in legatura cu mamele care cresc copii cu handicap. Pentru asa ceva se dau indemnizatii separate.
3. Daca mai munciti 5 ani, sa faceti stagiul complet de 30 de ani, va puteti pensiona anticipat partial la varsta de 55 de ani, adica in ianuarie 2014.
4. Tineti legatura cu noi ca se pare ca la anul va aparea o noua lege a pensiilor.

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona anticipat? sorina_h2004 sorina_h2004 buna ziua, va rog sa-mi spuneti cand pot beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala? data nasterii:31.01.1959 sept 1978- iulie 1979 ... (vezi toată discuția)
Pensie grupa 1 de munca capatanacatalin capatanacatalin sant nascut in an 1959 ianuarie angajat cu c.m oct 1976 pana 1981 iunie intre care satisfacut in 1979 iunie pana 1980 decembrie stagiul militar din 10 iun ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala panadaniela panadaniela Sunt nascuta in 1960 ,am 34 ani vechime,din care 13ani grupa a doua.Am 3 copii,Cand pot iesi la pensie ? Va multumesc anticipat. ... (vezi toată discuția)