Buna ziua,va cer un sfat la urmatoarea problema: sunt pensionar, la limita de varsta, am lucrat in grupa intai 14 ani la o societate care a fost lichidata in 1994. As vrea sa stiu daca se pot echivala anii respectivi cu grupa conditii speciale deoarece activitatea depusa in acea societate se regaseste in anexa la Legea 263, insa societatea a fost lichidata cu mult timp inainte de aparitia legii 263, nemaiavand cine sa faca demersurile necesare pentru echivalare,Se mai poate face ceva acum eventual in instanta,intreb pentru ca as intra la recalcularea pe legea 221. In afara celor 14 ani in grupa intai, mai am 12 ani in alta societate ani care sunt in grupa speciala. Va multumesc !
Firma in lichidare are obligatia sa depuna arhiva la o firma autorizata ca arhivar sau dupa caz la Arhivele natioanle din judet.
Perioada este anterioara Legii nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare. Sunt aplicabile prevederile Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994.
Solicitati firmei depozitare de arhiva sa va emita o adeverinta conform anexei nr. 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
Exista o conditie: firma sa fi intocmit documentele cerute de ordin, sa fi obtinut avizul ITM pentru locuri de munca incadrate in grupa de munca si lucratorul sa fie nominalizat ca beneficiar de grupa de munca la loc de munca incadrat in grupa de munca.
In mod normal ar trebui sa existe mentiuni in carnetul de munca pentru perioada respectiva dupa cum prevede ordin nr. 50
Instantele nu pot reconstitui grupa de munca daca angajatorul nu a intocmit si obtinut avizele susmentionate.
Echivalarea nu este posibila legal. Daca societatea a fost lichidata in 1994, activitatea se poate regasi in anexa 2 la Legea nr. 263/ 2010, dar firma nu se regaseste nominalizata in anexa 3.
Legea 226/2006
Art.2
Sunt asimilate stagiului de cotizare in
speciale perioadele de timp anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în care asiguraţii şi-au desfăşurat activitatea, pe durata programului normal de lucru din luna respectivă, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă şi care, potrivit prezentei legi, sunt încadrate în condiţii speciale
Perioada mentionata este trecuta in carnetul de munca ca fiind lucrata in grupa intai conform ordinului 50/90, detin si o adeverinta care atesta acest lucru si care a fost luata in considerare de Casa de Pensii la stabilirea drepturilor pt iesirea la pensie,deci nu am nevoie de arhiva. Da aveti dreptate activitatea este trecuta in anexa 2, dar societatea cum sa fie nominalizata in anexa 3 daca a fost lichidata cu 16 ani inainte?Cine sa mai faca demersurile necesare? Am inteles ca nu se poate face o asa zisa echivalare,eu ma gandeam ca daca dovedesc cu actele ce le detin si eventual cu martori care sunt fosti colegi se poate face ceva in instanta,asta pt ca aveam 26 ani in speciala si beneficiam de alte calcule la punctul de pensie. Oricum va multumesc pt raspuns.!
in 15 ianuarie 2014,v-am raspuns dumneavoastra domnule Carp in alta postare ca in urma ujnei cereri depuse la casa de pensii pt recalculare am primit in luna septembrie anul acesta o noua decizie privind recalcularea pensiei insa aceasta recalculare s-a facut doar pt cei 12 ani de speciala care au fost efectuati in alta societate care a indeplinit cele doua conditii-activitatea si societatea, deci daca mi se calcula pe 26 ani insumati din cele doua parti punctul de pensie imi crestea cu mult mai mult