avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evaluare apartament si taxa partaj in divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evaluare apartament si taxa partaj in divort

Buna ziua, cum aflu valoarea apartamentului in functie de taxa de partaj, va rog? Am inteles ca e 3 sau 5 %, dar iese un apartament de 2 cam in bucuresti la 13000 EUR!
Buna seara,
Valoarea se declara si se taxeaza initial de reclamant la o valoare consuiderata de el.
Dupa efectuarea expertizei va plati diferenta de taxa de timbru.
Valoarea o puteti afla si din grila notarilor sau din valoarea de impunere de la DITL!
Buna seara,

Taxa de timbru pentru cererea de partaj este prevazuta de OUG nr. 80/2013 la art. 5

(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:

a) stabilirea bunurilor supuse impartelii — 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar — 50 lei pentru fiecare coproprietar;

c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna — 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport — 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive — 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia — 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.“


In cazul bunurilor imobile, taxa de timbru se stabileste in functie de de valoarea de impozitare a bunurilor.

Anumite instante solicita inainte de a fixa primul termen de judecata un certificat eliberat de serviciul local de taxe și impozite din care sa reiasa valoarea de impozitare a imobilului.

Daca valoarea impozabila este contestata sau apreciata de instanta ca vadit derizorie, taxarea cererilor se va face prin raportare la grilele notariale cuprinzand valorile orientative ale proprietaților imobiliare.

In anumite conditii persoanele care solicita partajul bunurilor, pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari ale platei taxei judiciare de timbru.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru la judecatorie pentru partaj gheorghecv gheorghecv Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca sunt 2 proprietari pe un titlu de proprietate si unul a murit, in cererea facuta la judecatorie pentru iesirea din ... (vezi toată discuția)
Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea ... Lacusta Gelu Lacusta Gelu Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea din diviziune,avind in vedere că prețul pietii in aceasta zona ajunge 8 euro mp (vezi toată discuția)