avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
DA, hotararea adunarii generale luata cu majoritate de voturi va obliga sa va conformati.
Intotdeauna minoritatea se supune majoritatii.
Daca nu veti intelege de vorba buna va vor obliga prin instanta.

-editare atac la persoană-
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți nici o obligație legală sa va montați apometre cu transmisie radio, dacă deja aveți apometru obișnuit. Adunarea generală nu poate lua hotărâri privind proprietatea individuala, ci doar asupra proprietății comune . Apometrul este proprietate individuala Contestați lista cheltuielilor de întreținere în termen de 10 zile de la afișare și solicitați temeiul legal pentru acea cheltuiala. Dacă nu se rezolva aveți dreptul sa va adresați instanței, preferabil angajindu-va un avocat. Bun.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
latka, moderator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instalarea aparatelor de contorizare apa se poate realiza cu acordul majoritatii proprietarilor din imobil
Studiati recenziile si concluziile acelora care au detinut aparate de contorizat apa cu citire radio si care au denuntat deficientele si erorile de inregisitrare,sensibilizati majoritatea proprietarilor si puteti stopa instalarea apometrelor cu citire radio
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca Asociatia luat decizia asta in adunarea generală, dar in absenta oricărui proprietar de la noi din bloc. Nu a fost nimeni. Eu nu eram in oras, pt ca astfel as fi mers. Am depus petitia la câteva zile după anunt, maxim o sapt. Însă ma interesa care este cadrul legal, atât al obligativității prin lege, sa imi fac modificări în proprietatea mea la cererea asociației, cat si referitor la expirarea apometrelor și a înlocuirii neapărat cu unele cu unda radio. Practic, daca este obligatoriu prin lege să le schimb, eu prefer să le cumpăr personal și instalez cu un instalator autorizat care sa se ocupe de sigilii.
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cadrul legal este doar acesta:
[ link extern ]
Obligativitatea de a avea apometru (nu apometru cu transmisie radio) este data de:
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.
Asociatia de proprietari este definita la art. 2 din lege ca fiind:
")asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si fara scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, avand ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii;"

Nu veti gasi in cuprinsul legii nici un articol in care sa se precizeze ca adunarea generala poate hotari in vreo privinta asupra proprietatii individuale. Cititi art. 53 din lege care enumera, in mare, atributiile adunarii generale. E un abuz ce se intimpla in asociatia dvs. si nu e singular.

Ce puteti face dvs si ceilalti ?

Contestati in scris presedintelui de asociatie listele de cheltuieli de intretinere ., conform art. 28 alin 3:
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
Sau, daca nu raspunde, procedati conform art. 52:
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)