avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz montare apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz montare apometre cu citire radio

Buna seara !
In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe forum, reiese ca Nu sunt obligata sa accept decizia AG. fiind vorba de spațiu individual nu comun. Apometrele fiind montate în apartament Sunt de acord sa schimb apometrele cu unele noi, pentru a fi de bună credință dar fara citire radio.,chiar cu o firma propusa de Asociatie. Nu doresc sa platesc lunar acea taxa de citire pe termen nelimitat, mai ales ca tot crește.
Am discutat cu administratorul si președintele blocului însă, ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal. Am argumentat si aici ca nu se poate aplica acest mod de calcul unui apartament contorizat, aducând în discuție Legea 196/2018, atat la înlocuirea apometrelor, cat si la modul de calcul.
Răspunsul lor a fost : ca putem face cum dorim, dar ei dupa ce stabilesc consumul în funcție de indexul dat de apometrele cu citire radio și fara citire, diferența o baga la paușal celor care nu acceptam apometre radio.
In blocul în acare am locuit în trecut exista calcul mixt. Sunt apartamente care au citire radio și altele care dau citirea la Asociație, iar diferența de apa se împarte la fel la toate apartamentele.
Ce pot sa fac legal în aceasta situație, sa nu plătesc acea diferența la paușal ?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a clarifica aceasta neînțelegere ?
Administratorul si președintele îmi reproșează ca nu stiu eu legea, ca nu înțeleg, ca asa se procedează.
Va mulțumesc !




Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2023
Kopela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Hupo , utilizator 19:52, 27 Octombrie 2024
Nu sunteti singurul caz de acest gen. "Legiferarea" in asociatie e o boala contagioasa.
In acest caz se incalca legea 196/2018 din mai multe motive:
1. AG nu poate hotari decit in privinta proprietatii comune, ori apometrele sunt proprietate individuala.
Secţiunea 1 Definiții
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
........................
d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;
[ link extern ]
2. Pausalul se aplica doar apartamentelor necontorizate.
[ link extern ]

Aveti 2 posibilitati, conform art. 29 :
1. Reclamati la primarie presedintele de asociatie pentru depasirea atributiunilor in cazul iacestei AG, conform art. 102 alin 1 litera e.
2. Dati in judecata asociatia si cereti anularea acelei AG ilegale.
Articolul 29
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2023
latka, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu veți plăti nimic pentru citirea celor electronice din moment ce nu le aveți ci veți suporta diferenta de apa dintre ce arata apometru de la întrare în bloc și suma consumului inregistrat de apometrele electronice, diferenta calculata pe persoana.
Nu există această posibilitate :
1. Persoana care a deschis subiectul dorește apometru nou.
2. Nu e vorba de nedeclararea indexului. Și nici de vreun temei legal pentru acest calcul. Art. 32 din legea 196/2018 nu impune instalarea de apometre electronice, wireless, etc.


Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2023
latka, utilizator
Totus, dl. Neagu a dat un raspuns bun la temerea utilizatorului,
...ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal.

Observati ca intrebarile sunt mai multe...
"Legea 241/2006 varianta actualizata la 31.12.2021 impune montarea de contoare de apă cu citire la distanță, adica citire radio, la art 31 alin. 4 lit "b) în condominiile în care apa caldă este distribuită în sistem vertical, pe lângă condițiile de la lit. a), utilizatorii trebuie să mai asigure, pe cheltuiala lor, ‼montarea de contoare de apă cu ‼citire la distanță‼ în toate locurile de consum al apei calde din proprietatea individuală‼; în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor care este utilizat ca aparat de măsură a consumului individual de apă caldă și se verifică metrologic la scadență;" Aceasta prevedere e cel putin din 07.09.2015, verificati pe legislatie.just.ro daca nu credeti. Considerati ca instanta nu va citi aceasta lege? Eu sint convins ca o va citi, ca atare contestarea hotararii adunarii generale de montare apometre cu citire radio are sanse extrem de mici sa fie anulata de instanta pe acest motiv, poate pe viciu de procedura de convocare daca e demonstrat. Tot legea asta 241/2006 recunoaste clar si existenta diferentelor de precizie si impune sa fie impartite in mod egal la toti proprietarii, tot art 31 alin. 7 lit. "b) să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului; ‼diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează egal pe unitate imobiliară‼ și se facturează individual;"."
Si pt apa rece , art 31 "(3) În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:a) în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală, se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;"
Plus recunoasterea clara a existentei diferntelor de precizie si impunerea impartirii lor in mod egal la toti proprietarii, ca toti trebuie sa aiba contract inidividual.

Postarea este preluata de pe un grup cu AP.
Ultima modificare: Luni, 21 August 2023
vali m, utilizator

Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)