avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Acces in profesia de avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Acces in profesia de avocat

Saptamana trecuta mi s-a spus ca daca se face dovada lucrului cu carte de munca la un birou de avocatura, dupa finalizarea licentei, se poate face accesul in profesie fara examen (ca si avocat stagiar). Nu am gasit nimic in legislatie despre acest lucru si m-ar interesa parerea unor persoane avizate. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adela.Alexandra , utilizator 11:09, 7 Decembrie 2009
Pentru a fi avocat trebuie sa sustii examenul de admitere in barou!
[ link extern ] /
B-)
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Adela.Alexandra a scris:

Saptamana trecuta mi s-a spus ca daca se face dovada lucrului cu carte de munca la un birou de avocatura, dupa finalizarea licentei, se poate face accesul in profesie fara examen (ca si avocat stagiar). Nu am gasit nimic in legislatie despre acest lucru si m-ar interesa parerea unor persoane avizate. Multumesc


Nu exista asa ceva, a fost un simplu zvon ceea ce ai auzit.Dupa cum ai precizat si tu, in legislatie nu este mentionat nimic despre scutirea de examen de primire in profesie in cazul in care lucrezi cu contract la o casa de avocatura, si cum noi, absolventii de Drept, stim ca nu e indicat sa credem decat ceea ce este scris negru pe alb, ramanem la litera legii, nu?:">

Conform art. 33 din Statutul profesiei de avocat,modalitatile de primire in profesia de avocat sunt:
Art. 33
(1)Potrivit art. 16 din Lege, dreptul de primire in profesie se obtine pe baza unui examen.
(2)Examenul de primire in profesie se organizeaza de consiliul baroului, in mod obligatoriu in fiecare an, in ultimul semestru al anului, la o data unica pentru toate barourile, cu consultarea Baroului Bucuresti. Data examenului va fi anuntata intr-un ziar de mare tiraj cu cel putin 60 de zile inainte.
(3)Consiliul U.N.B.R. asigura caracterul unitar al examenului de primire in profesie prin stabilirea tematicii si bibliografiei de examen, a subiectelor de examen si a metodologiei de examinare. Examinarea se va face la 5 materii de examen pe baza a cel putin 3 probe scrise.
(4)Cu cel putin 60 de zile inainte de data desfasurarii examenului, Consiliul U.N.B.R. comunica catre barouri si face publice data, tematica si bibliografia examenului.
(5)Consiliile barourilor numesc Comisiile de examinare, stabilesc materiile la care se organizeaza probe scrise, metodologia de examinare in scris si oral si organizeaza activitatea de examen.
___________________________________________________________

De asemenea, aceeasi informatie apare si in Capitolul II - Dobândirea calitatii de avocat;Sectiunea 1 - Conditiile de inscriere in avocatura art.11-25 din Legea nr. 51/ 1995,cu privire la organizarea si exercitarea profesiei de avocat, la care adaugi modificarile survenite prin art. 6-8 cuprinse in OUG nr. 159/2008 .

Asa ca, nu ne ramane decat sa punem cu "burta pe carte" si sa ne pregatim temeinic pentru sustinerea examenului de primire in profesie. Daca esti interesata de sustinerea acestui examen in 2010, poti afla mai multe informatii aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
ContSters67773, utilizator
Doar prin sustinerea examenului de admitere in barou veti dobandi calitatea de avocat!
Mult succes!B-)
ba mai mult, formelor de exercitare a profesiei de avocat LE ESTE INTERZIS sa angajeze personal cu studii superioare juridice, in afara celor angajati ca avocati salarizati in interiorul profesiei (si care bineinteles au promovat examenul de admitere in profesie)

Alte discuții în legătură

Admiterea in barou mihaelamiki99 mihaelamiki99 buna ziua ..poate cineva sa ma ajute si pe mine cu mai multe detalii despre admiterea in barou??m-am intors curand din strainatate si nu stiu nimic despre ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2010 ContSters67773 ContSters67773 Stiu ca este mult prea devreme sa vorbim despre modul in care se va desfasura examenul de primire in profesia de avocat 2010 ( Examenul de admitere in Barou), ... (vezi toată discuția)
Examen barou februarie Alexandru Focia Alexandru Focia Care este forma subiectelor date la urm examen? In metodologie nu scrie decat ca sunt subiecte grila. Cate variate, cate raspunsuri sunt corect? Unde ar trebui ... (vezi toată discuția)