Am imprumutat o ruda cu o suma de bani prin act notarial facut intre mine si el ,el garantand imprumutul cu toate bunurile mobile si imobile.Mentionez ca el este casatorit,nu a semnat si nu este trecut in act decat el,bunurile fiind comune cu sotia.Executorul mi-a spus ca-i poate executa proprietatile indiferent ca este casatorit si ca are bunurile gajate la banca,banca avand prioritate la executare,bunurile imobiliare depasind cu mult ambele datorii.
Nu a mai achitat datoria eu fiind nevoit sa incep actiunea de executare silita.In curand este primul termen de vanzare a imobilelor,conform procedurii de executare silita. Ce doresc sa va intreb este faptul ca:
1.Are sotia vreo calitate la aceasta executare?
2.Se poate face vanzarea atata timp cat imobilul este gajat la banca?
3.Pana acum trebuia sa se inscrie si banca la aceasta executare a mea?
Cam cat poate dura executarea pana pot recupera suma de bani deoarece am deja 6 luni de cand am inceput executarea?
Va multumesc.
O zi frumoasa!
Buna ziua !
1. Are calitatea de coproprietar, bunurile fiind in devalmasie, se poate opune la executarea bunurilor comune.
2. Daca bunul este grevat de sarcina ipotecii, nu se poate vinde( notariatele verifica existenta acestor sarcini in procedura de incheiere a actelor de vanzare cumparare imobiliara.
3. Este problema bancii daca a deschis actiune sau nu sau daca introduce cerere de intervenient pincipal.
4. Poate dura in aceste cazuri chiar si cativa ani. Depinde mult si de avocatii partilor.
Am mai spus- o si ma vad nevoit sa repet, asemenea probleme nu sunt cu nimic mai dificile decat cele medicale. Este ca si cum ati intreba online un medic cand se poate vindeca X de cancer de colon.
Cu stima !
Multumesc pentru raspuns! dar la punctul 2,referitor la vanzarea imobiliara doream sa ma refer la licitatia care este facuta de executor luna viitoare,prima licitatie la executarea mea si nu la o vanzare facuta de catre proprietari.
Multumesc!
Si in situatia cand banca sau sotia se opune executarii , se opreste executarea mea?Si eu cum il mai pot executa sau cum sa-mi recuperez banii?
Inca o data multumiri!
Avand in vedere ca datoria este a sotului dumneavoastra nu puteti executa decat partea din imobil care se cuvine acestuia. DEci sotia poate face contestatie la executare si, cu actele de proprietate, va dovedi ca apartamentul nu apartine in integralitatea sotului. Deci va fi necesara o partajare a imobilului care poate dura ceva timp.
Referitor la banca: in cazul vanzarii imobilului banii obtinuti vor trebui distribuiti mai inainte bancii pentru ca aceasta are calitatea de creditor ipotecar, credit garantat de ambii soti. Deci banca va lua partea din pret obtinuta din vanzarea cotei de imobil a sotiei, si pe cea a sotului, atat cat este necesar pentru a acoperi datoria . Daca mai ramane ceva atunci va va fi distribuita catre d-voastra. Toate aceasta distribuire are loc doar dupa ce se acopera cheltuielile de executare. Banca se va inscrie dupa ce executorul judecatoresc o va instiinta. Aceasta afla de ipoteca la eliberarea extrasului de carte funciara dupa notarea somatiei .