Ma poate ajuta cineva cu o explicatie?
As dori sa stiu daca este legal criteriul "ultimul venit, primul plecat" in cazul concedierii ce nu tine de persoana angajatului.
CCMUNN prevede criteriile ce trebuiesc avute in vedere in cazul concedierii pt motive ce nu tin de persoana
Art. 81. — (2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3
ani pana la pensionare la cererea lor.
Nu exista un astfel de principiu in literatura de specialitate si nici in baza legala ce reglementeaza relatiile de munca.
Acest principiu este unul discriminatoriu........... iar discriminarea de orice fel si in orice forma este interzisa prin lege (adica prin Codul muncii si CCMUN) si prin Constitutie.
In CCM nu exista acest criteriu, este posibil sa apara intr-un act aditional.
As intreba, insa, daca este posibil ca angajatorul sa aleaga acest criteriu, daca are voie sa-l aleaga?
Somaj tehnic
elagrosu
Dupa cum bine cunoastem nu intotdeauna legile sau normele lor de aplicare sint explicita , lasind intotdeauna loc de interpretare =D> . Am marea rugaminte daca ... (vezi toată discuția)