avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... apt conditionat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

apt conditionat

La angajare a prezentat apt - lucrator comercial (F).
Dupa 2 ani, avand unele perioade mai mari prin concedii medicale, i s-a cerut fisa de aptitudine de la medicina muncii. Vine cu apt conditionat - fara efort fizic sustinut, monitorizare la Neurologie.
La locul ei de munca, nu pot fi evitate ridicarile de marfa, baxuri cu sticle....
CCe sa fac, o dau in somaj?
Cel mai recent răspuns: radlili , utilizator 10:25, 7 Decembrie 2009
Nu stiu in ce consta monitorizarea la neurologie (diagnostic clar) dar daca nu i se poate oferii alt un loc de munca cu activitati mai usoare, solutia este concedierea.
Singura solutie, in cazul in care nu aveti sa-i oferiti un alt loc de munca, este concedierea. POate gasiti un alt post, stiu si eu... ceva gen femeie de serviciu sau altceva.

Nu prea puteti sa va expuneti ptr ca in cazul unui accident sau ceva neplacut dvs (adica firma) va raspunde ca nu a respectat indicatiile medicului de medicina muncii.
ati trimis angajatul la medicina muncii cu fisa de identificare a riscurilor corect completata (mai ales rubricile cu eforturi etc)? daca raspunsul e DA, si medicul s-a pronuntat in consecinta, puteti sa-i propuneti un post fara eforturi fizice mari (portar, femeie serviciu etc). Daca nu aveti astfel de posturi puteti sa-i desfaceti contractul de munca.
Nu inteleg ce e cu monitorizarea neurologie.
In momentul in care pe fisa de aptitudini medicul de medicina muncii a specificat Apt conditionat, inseamna ca aceasta persoana este apta de munca, doar cu respectarea conditiilor prevazute de medic. In acest caz, evita efortul fizic sustinut; un efort fizic sustinut inseamna ca persoana, timp de 4-6 ore pe zi incarca/ descarca/ muta diverse obiecte voluminoase sau grele.
Puteti face o notificare salariatei in cauza, prin care se obliga sa respecte un ritm de lucru normal, cu pauze regulate pentru refacerea capacitatii de munca, daca sunteti de acord cu aceasta masura.
Monitorizarea neourologica, inseamna ca persoana in cauza are probleme neurologice (de regula pierderi de echilibru), si necesita o examinare de specialitate periodica.
Mai mult ca sigur, pe fisa de aptitudini este prevazuta si o perioada de reevaluare la 3 sau 6 luni, cand i se va cere un document medical eliberat de medicul neurolog curant, cu observatiile sale privind starea de sanatate in momentul examinarii.
Persoanele care au probleme neurologice, conform legii, nu pot desfasura urmatoarele activitati: electrician, sofer, lucrul la inaltime, lucru cu echipamente taioase de precizie (gen circular, feliator, drujba etc.), pompier, sau activitati ce necesita o concentratie sporita.
Daca doriti sa o tineti la lucru in aceste conditii, va sfatuiesc sa faceti o adresa scrisa catre ea, cu semnatura de primire, in care sa ii precizati conditiile de munca pe care trebuie sa le respecte.
Consultati si HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, la fisa medicala corespunzatoare activitatii pe care o desfasoara.

sper sa va fie de folos...
@dboariu si @radlili:
Sunteti in domeniu deoarece ceea ce ati scris este foarte corect, va multumesc si poate imi permiteti sa va mai cer ajutorul.
Va marturisesc ca nu eu ma ocup in firma cu protectia muncii dar este un domeniu colateral comp. HR pe care il conduc si ma interesez deoarece sunt anumite deficiente.
Doctorul de medicina muncii a spus ca pentru orice functie ii va da apt conditionat, deoarece ea are o mica tumoare pe creier, prin urmare numirea in alta functie nu ma ajuta.
Doamna are ca atributii aranjarea marfurilor la rafturi (bauturi). Transportul se face cu caruciorul, insa incarcarea acestuia cade in sarcina sa. Trebuie sa ridice frecvent pana la 10kg. Are varsta de 40 ani.
Doctorul a specificat ca orice intelegere scrisa, angajament cu salariata , sa nu faca efort, nu are valoare in fata celor de la ITM daca se intampla ceva...Doamne fereste!
Nu avem facuta evaluarea locurilor de munca pentru punctul de lucru comert-supermarket-uri(lucratori comerciali, casieri, manipulant, agent paza, receptioner/operator date), deoarece insp. p.m. nu isi asuma responsabilitatea, neavand un curs de evaluator.
Am demarat actiunea de completare a fiselor de identificare a riscurilor profesionale.
Scriem acolo efectiv ce trebuie sa faca.
Va intreb, a cui este atributia de completarea acestor fise?
Cum se completeaza aceste fise la rubrica cu atributiile salariatului, efectiv cu ce are de facut, cum scrie in fisa postului?

Alte discuții în legătură

Medicina muncii silvia99 silvia99 buna ziua. fisa de aptitudini se poate \\"comuta\\" de la o firma la alta, daca vorbim de acelasi post? am o fisa valabila pana la sfarsitul lui 2014, in cazul ... (vezi toată discuția)
Fp de conducere si starea de sanatate nety2014 nety2014 Un fp de conducere depistat cu epilepsie mai poate fi mentinut in functie? (vezi toată discuția)
Fisa medicina muncii adria05 adria05 As dori sa stiu unde se face fisa medicina muncii?poate fi completat si de mediucl de familie?multumesc. (vezi toată discuția)