parerea mea e sa lasati asa inregistrarea de constituire si sa inregistrati acum, incasarea amenzii printr-un cont de venituri financiare , pentru ca aceste venituri vor fi neimpozabile la calculul impozitului pe profit , cu conditia ca atunci cind ati constituit amenda, cheltuiala sa fi fost nedeductibila .
Zic cont de venit, pentru ca o sa va ajute si la declar . 101 , si daca stornati ,rulajul ct 6581 va fi denaturat .
Ati putea face :
- constituire suma amenda de incasat :
4482= 758
- incasare amenda
512=4482
( desi , cred ca va fi o compensare cu alte datorii mai degraba ; fiscul nu prea da banii de amenzi )
Spuneam ca e venit neimpozabil :
ART. 20
Venituri neimpozabile
Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:
c) veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, precum şi veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile;
si norme :
Art. 20 d)
20. Sunt considerate venituri neimpozabile veniturile prin care se recuperează cheltuielile pentru care nu s-a acordat deducere la momentul efectuării lor, cum sunt: rambursările de impozit pe profit plătit în perioadele anterioare, restituirea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, veniturile din anularea unor provizioane care au fost considerate cheltuieli nedeductibile la data constituirii lor şi altele asemenea.
Amenda nu a fost platita.S-a constituit ca si ch.nedeductibila.In fisa de evidenta pe platitor aparea ca si obligatie de plata pana in momentul cand am dus hotararea instantei prin care s-a castigat procesul(atunci cei de la finante au operat in ,,oglinda'' amenda cu semnul minus).De aceea ma gandeam ca poate asa ar trebui sa operez si eu cu minus.