Am avut de platit o amenda pe care am contesat-o in justitie. Am cstigat atit la fond cit si in apel. Dar ANAF nu a tinut cont de rezultatul procesului si mi-a instituit poprire pe doua conturi (din doua banci). Dupa contestatie retinerii mi-a restituit banii dar refuza sa-mi restituie comisioanele retinute de cele doua banci. Am intrebat la ANAF si mi-au spus verbal, la ghiseu, ca nu obisnuiesc ca restituie aceste comisioane si daca vreau sa obtin banii nu am decit sa ma adresez justitiei. Numai cind voi veni cu hotarire judecatoreasca imi vor restitui banii.
E corect acest lucru, nu este un abuz?
PS. Catre moderator: nu stiu daca acest forum este cel indicat pentru aceasta intrebare. Daca m-am adresat gresit va rog indicati-mi unde sa postez intrebarea.
Refuzul ANAF de a plati comisionul de poprire se bazeaza pe faptul ca acesta "nu face obiectul art. 168 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala". mai precis, art. spune:
ART. 168 Restituiri de sume
(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.
(2) în situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.
(3) Prevederile prezentului articol se aplică și pentru sumele de restituit ca urmare a aplicării, potrivit legii, a scutirii indirecte sau a altor asemenea scutiri.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se restituie din oficiu următoarele sume:
a) cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere;
b) cele încasate prin poprire, în plus față de creanțele fiscale pentru care s-a înființat poprirea, care se restituie în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.
...................................
E corect juridic? Ca moral nu e!
Daca al. (4)b nu spune nimic despre comision, nu se poate aplica al. (1)?
din ce spuneti, nu doar ca v-a pus poprire (care inseamna blocarea contului) ci v-a si executat. fiindca vorbiti de restituirea banilor. sunteti sigur(a) ca la data ramanerii definitive a hotararii conturile dvs erau neblocate?
ANAF v-a retinut datoria inscrisa si tot atat v-a platit inapoi. asa scrie in hotarare, nu? ar fi trebuit sa cereti si comisioanele in acelasi proces. n-ati avut un stiutor sa va sfatuiasca.
Scenariul conceput de dv. difera de cel real:
- pe perioada procesului (ca urmare a contestarii in instanta a amenzii) executarea ANAF a fost suspendata (ANAF fiind parte in proces);
- executarea a avut loc dupa ce precesul s-a terminat si ANAF primise deja hotarirea instantei (de ce nu a tinut cont de ea nu inteleg, probabil s-a incurcat in hirtii);
- deci, dupa terminarea procesului ANAF a trecuit la executare: mi-a poprit conturile din doua banci. A incasat de doua ori suma deci s-au platit doua comisioane;
- ca urmare a executiei am facut contestatie la decizia ANAF de executare si am primit inapoi suma retinuta dar nu si cele doua comisioane retinute de cele doua banci. Motivatia de ce nu vor sa restituie cele doua comisioane am prezentat-o mai sus.
cititi hotararea cu un avocat, va va lamuri ce e de facut.
si dvs presupuneti ca s-au incurcat in hartii.
daca nu ati atacat explicit executarea, ci doar amenda, atunci instanta nu avea de ce sa se pronunte asupra executarii, care si-a urmat cursul dupa suspendare.
dar aceasta e o alta presupunere datele oferite fiind frugale