Am avut de platit o amenda pe care am contesat-o in justitie. Am cstigat atit la fond cit si in apel. Dar ANAF nu a tinut cont de rezultatul procesului si mi-a instituit poprire pe doua conturi (din doua banci). Dupa contestatie retinerii mi-a restituit banii dar refuza sa-mi restituie comisioanele retinute de cele doua banci. Am intrebat la ANAF si mi-au spus verbal, la ghiseu, ca nu obisnuiesc ca restituie aceste comisioane si daca vreau sa obtin banii nu am decit sa ma adresez justitiei. Numai cind voi veni cu hotarire judecatoreasca imi vor restitui banii.
E corect acest lucru, nu este un abuz?
PS. Catre moderator: nu stiu daca acest forum este cel indicat pentru aceasta intrebare. Daca m-am adresat gresit va rog indicati-mi unde sa postez intrebarea.
Multumesc pentru sfat.
Am facut contesatie si mi s-a raspuns, cum am scris mai sus, ca nu vor plati deoarece acest fapt "nu face obiectul art. 168 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala". Mai mult, in decizia data la contestatie, se afirma: "Prezenta decizie este definitiva in sistemul cailor administrative de atac si poate fi contestata, in termen de 6 luni de la data comuinicarii, la Tribunalul Bucuresti."
Deci, au facut o greseala si refuza sa-si asume consecintele si in bataie de joc ma trimit la Tribunal...
In astfel de situatii este normal ca legea sa prevada ca functionarul care a gresit sa suporte paguba, in cazul de fata comisionul sau eventualele cheltuieli de judecata. Ori legea, in cazul de fata are o lacuna: spune ca se restituie poprirea dar nu spune explicit ce se intimpla cu comisionul. In spatele acestei omisiuni se ascunde ANAF si ma trimite cu nepasare, ca sa nu zic altfel, la tribunal pentru 70 de lei (comisionul). E clar ca efortul e prea mare si nu se justifica. Dar relatia dintre stat si contribuabil are de suferit. Eu, in calitate de contribuabil, ma simt nedreptatit si la rindul meu nu voi mai juca corect... Ne miram ca avem unul din cele mai scazute niveluri de colectare.
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
cu scuze, mergeti sa consultati un avocat, si nu pentru 70 lei, ci pentru viitor.
veti constata ca justitia se pronunta strict asupra capetelor de acuzare invocate. este de datoria justitiabilului sa faca solicitarea completa. faptul ca nu cunoasteti legea nu va scuteste de consecintele ei. la multi ani!