avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor sau nu?

Bună ziua!

Ma numesc Dan B. si de ceva timp am o perioada mai grea...
Din familia tatalui am obtinut o mostenire (casa noua,casa parinteasca si suprafata de pamant aferent proprietatilor)...casa noua a construit-o tatal meu in timp ce traia bunica,dintr-o |cheta|(cate 2500euro de la cei 3frati si o parte a bunicii) cu conditia sa aibe grija de ea la batranete si pana la moarte...asta a si facut tata.(banii astia nu stim daca ia dat sau nu,sunt spusele fratilor lui)...Dupa moartea bunicii,toti fratii au facut dezbaterea mostenirii si au fost deacord sa ii lase o partea cu casa noua si casa parinteasca si o jumatate de pamant tatei,in spiritul ca el se va muta acolo ca a avut grija de bunica si cealalta jumatate de pamant,unei surori,care am lasat-o sa locuiasca acolo pe proprietate pana aproape si-a terminat casa.
In urma cu o saptamana am hotarat alaturi de mama ca vrem sa vindem proprietatea mostenita,sus mentionata si corect si etic mi s-a parut sa ii anunt si pe fratele tatei care mi-a spus ca nu are nici o pretentie in urma vanzarii(dar mi-a adus aminte ca fiecare au dat cate 2500euro tatei ca sa construiasca imobilul de acolo),si apoi am anuntat-o si pe sora lui,cea cu casa in constructie,dar surprizaaa....ea a spus ca pot sa vand doar ca trebuie sa dau inapoi datoriile tatei(amenintandu-ma ca ma da in judecata si sfatuindu-ma sa-mi iau avocat)plus ca matusica mea tot mai nascoceste datorii acum când fratele ei e la 2metri sub pamant;sa le dau bani si nepoatelor ca si ele au drepturi!!!EU IN CALITATE DE MOSTENITOR CUM AR TREBUI SA GANDESC???....nu prea mi se pare normal?!?dvs cum considerati?....mai ales ca eu sau mama nu stim de vreo suma de bani datorata cuiva din timpul tatalui...Tata nu ne-a / nu mi-a spus nimic de nici o datorie sau ca am avea de restituit vreo suma de bani cuiva!?!
Tatal meu a murit acum 1an si 8luni,de atunci mama a tot mai spus ca o sa vindem la un moment dat..cumnatilor nu prea le-a cazut bine...dar in acest moment eu le-am spus ferm ca vreau sa vand si cu banii obtinuti vreau sa-mi cladesc un viitor mai bun!!!

Intrebari

1.Considerati ca ar trebui sa o impart mostenirea cu rudele mele,cum vor o parte din ele?
2.Cumnatii pot sa atace in instanta in aceasta situatie?
3.Pot sa vand linistit si sa ma folosesc,eu si mama de baniii obtinuti?(Avem titlul de mostenitori,facut dupa decesul tatei la notar si anume---succesunea---)


Va multumesc frumos!


Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2019
Danu2610, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:26, 21 Noiembrie 2019
la moștenirea tatălui Dvs. vin doar moștenitorii lui: copiii și soția.
frații și copiii lor nu încap în ecuația asta.
oricare terț ce reclamă că decedatul avea datorii la el, poate decshide un proces în instanță, unde va trebui să dovedească întocmai cele susținute.
mai mult, datoriile respective ar trebui să nu fie nici prescrise (mai vechi de 3 ani).
Stimate domn,

Dupa tatal dumneavoastra, cei cu vocatie succesorala sunt sotia supravietuitoare, respectiv copiii.

Fratii, respectiv copiii acestora, nu are calitatea de succesori.

Orice persoana reclama o datorie, in sarcina alteia, trebuie sa investeasca instanta de judecata, desigur, respectand termenul general de prescriptie, cel de 3 ani, care curge de la nasterea dreptului la actiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Se poate face ceva? josephx90 josephx90 Buna! Am sa trec direct la subiect,pe vremea comunismului bunicul meu a avut mai multe case si din aceasta cauza a trecut o casa pe o sora mamei vitrege a ... (vezi toată discuția)
Legalitate acte casa ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Tatal nostru a decedat recent , mama este in viata si cu ea locuieste un frate de al nostru , singurul act pe casa pe care tata il are este ... (vezi toată discuția)