Buna ziua! As dori cateva informatii in legatura cu cele scrise la titlul subiectului, avand in vedere ca situatia mea este putin "altfel":
-am terminat Facultatea de Medicina (6 ani) la 1 octombrie 2009 (nu am lucrat, venit 0);
-am absolvit examenul de Rezidentiat din noiembrie 2009 si urmeaza sa semnez contractul cu spitalul platitor ales in 15 decembrie 2009, urmand ca de la 1 ianuarie 2010 sa incep propriu-zis sa lucrez in domeniul ales la Rezidentiat;
-sunt insarcinata in 14 saptamani, iar ginecologul a specifficat ca este o sarcina cu risc si in evolutia sa poate fi nevoie de repaus fizic total.
Intrebarea mea este: de cand pot beneficia de concediu medical, avand in vedere ca in ianuarie voi fi salariata? banuiesc ca de concediul de risc maternal nu poate fi vorba intrucat nu am venituri pe ultimele 6/12 luni.
Altfel, ce pot face?
Va multumesc anticipat!
O zi buna!
conform Ordonantei de urgenta nr. 158 din 17/11/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1074 din 29/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate :" Dreptul la concediul de risc maternal se acorda în conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
OUG 158/2005
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) - concedii medicale mai putin cel pt risc maternal - este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.
Concediu risc maternal
mickyy
Mi s-a facut cerclaj de curind,si mi s-a recomandat repaus la pat.Am avut concediu 2 saptamani,pe urma l-am prelungit iar cu 2 saptamani si trebuie sa tot fac ... (vezi toată discuția)