avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare fisa postului

Buna ziua,
Se da urmatoarea speta. Avem un departament compus din 2 ramuri (fiecare cu specificul ei, numar egal de angajati). Una din ramuri urmeaza sa se dizolve fara ca angajatii sa fie mutati pe alte posturi si astfel incarcarea se distribuie pe cei ramasi. Concomitent, apare si o noua fisa a postului in care pe langa atributiile existente, apar si atributii noi asigurate pana la momentul de fata de cei ce urmeaza sa elibereze posturile. Dat fiind faptul ca, in unitatea de timp practic volumul de munca se poate dubla pe fondul termenelor stranse de predare ale proiectelor, cum interpretati aceasta modificare,

1.-Este acoperita de lege (in favoarea angajatorului)?
2.-Sunt acoperiti de lege cei ce raman in cazul in care nu semneaza fisa postului in forma aceasta, respectiv actul aditional la CIM ?
3.-Aceasta modificare poate avea loc dupa o eventuala negociere a salariului sau angajatorul are toate drepturile sa o faca fara a fi obligat sa ia in calcul o marire?

Mentionez ca am parcurs o buna parte din celelalte intrebari/raspunsuri dar n-am gasit o interpretare pe o speta similara. Ar fi de folos raspunsuri punctuale.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2019
user_65323, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 27 Noiembrie 2019
Sarcinile primite in plus, nu fac parte din activitatile mentionate in fisa de post?Daca nu, trebuie sa aveti o fisa noua si o puteti renegocia.Daca da, practic aveti doar o incarcatura mai mare de lucrari si nu va trebuie o fisa de post noua.Dar in orice situatie, aveti dreptul la o discutie si clarificari.
Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Puteti ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a felului muncii.
@Soficu Cristina, Din pacate nu, ele vin extra. Aici vroiam sa ajung, daca dupa o eventuala negociere nu se ajunge la o intelegere si refuz semnarea, ce consecinte pot aparea?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2019
user_65323, utilizator
Daca nu se ajunge la o intelegere si se refuza semnarea,atunci pot exista anumite sicane de la angajator pentru a va da demisia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)
Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog ,o angajata si-a reluat activitatea din concediu crestere copil,personal contractual, conducerea are voie sa ii schimbe atributiile din fisa postului , ... (vezi toată discuția)