Nedatorarea niciunui impozit este exclusa, iar principiul general este acela ca impozitul se datoreaza in statul in care se obtine venitul, daca nu se prevede altfel in tratatul de evitare a dublei impuneri.
In conventie termenul de afacere nu e definit, asa ca pentru interpretare se aplica prevederea care spune ca termenii nedefiniti vor avea intelesul dat de înţelesul pe care îl au în conformitate cu legile statului contractant al cărui impozit este determinat. Cum aici e vorba de Romania, impozitul pe afaceri se refera la impozitul pe profit (aspect in acord cu folosirea sediului permanent in textul conventiei la acel articol), ceea ce va exclude pe dvs ca persoana fizica din aria de cuprindere.
Dumneavoastra vi se aplica alt articol:
Art. 13 - Cîştiguri din capital
(1) Un rezident al unuia dintre statele contractante va fi scutit de impozit de către celălalt stat contractant asupra cîştigurilor din vînzare, schimb sau alt mod de a dispune de bunuri din capital, indiferent dacă sînt dobîndite prin succesiune, donaţie sau în orice alt mod, afară de cazul cînd:
a) beneficiarul unui cîştig, fiind un rezident al unuia dintre statele contractante, are un sediu permanent în celălalt stat contractant şi proprietatea generatoare de cîştig este în mod efectiv legată de un astfel de sediu permanent, sau
b) beneficiarul cîştigului, fiind o persoană fizică care este un rezident al unuia dintre statele contractante, este prezent în celălalt stat contractant pentru o perioadă sau perioade însumînd 183 de zile sau mai mult în timpul anului de impunere.
(2) În cazul cîştigurilor descrise la paragraful (1) a), se aplica paragraful (6) al art. 7 (Profituri din afaceri).
Dumneavoastra va incadrati la alineatul 1, ceea ce inseamna ca nu datorati impozit in Romania, dar veti datora impozit in SUA. Pentru inregistrarea cesiunii la Registrul comertului va trebui sa prezentati un certificat de rezidenta fiscala.