Stim cu totii situatia economico-financiara... Evident ca efectele le simtim, iar in materia achizitiilor publice bugetul a fost mult mai mic decat cel estimat. Prin urmare, un contract incheiat initial pentru o anumita valoare a ajuns la final la o valoare mult mai mica, evident din lipsa fondurilor. In aceasta situatie se impune incheierea unui act aditional care sa aiba ca obiect micsorarea valorii contractului?
Buna ziua !
Contractul este vointa partilor, asa incat pe cale amiabila, adica prin acordul ambelor parti, puteti modifica , in limitele prevazute de lege, orice contract. In principiu , intr- un contract sunt prevazute o serie de clauze, printre care ar trebui prevazuta si clauza potrivit careia "modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante ".
Avand in vedere cele expuse anterior, va pot raspunde ca puteti incheia un astfel de act.
Cu stima !
Multumesc foarte mult pentru promtitudinea cu care mi-ati dat un raspuns. Cu tot respectul va spun ca stiam ca pot incheia acest act aditional dar probabil exprimarea mea a fost defectuoasa. Ceea ce eu intrebam era daca este obligatorie incheierea acestui act aditional.
Cu stima!
orice modificare din contract trebuie stipulata in act aditional, care va fi adaugat la contract, astfel veti fi pus la adapost de orice control, sau mai rau de vreun proces intentat impotriva dvs.
Da, daca in contract este stipulat un pret ferm si / sau o cantitate ferma. Invitati contractantul la o conciliere, expuneti motivele renuntarii la o parte din contract, intocmiti un proces verbal sau o minuta a sedintei, si abia dupa accea urmeaza incheierea actului aditional.
La incheierea contractului trebuia sa aveti ori toata suma in fisa de buget ori numai o parte pentru a putea demara procedura de achizitie si ca urmare la initierea procedurii trebuia sa aveti conform HG 925/2006.art.4 alin.7 avizul compartimentului financiar-contabil ,iar conform art.4 alin.9 "necesitatile ce nu au fost cuprinse initial în programul anual al achizitiilor publice,introducerea acestora în program este conditionată de asigurarea surselor de finantare".V-am readus in atentie aceste articole avand in vedere ca trebuie sa justificati foarte bine printr-o nota justificativa bine fundamentata ,avizata de consilierul juridic si de catre ordonatorul principal de credite, orice modificare a contractului pe care Curtea de Conturi sau Auditorul sa o considere legala.Deasemeni ar trebui sa demarati o procedura de negociere care sa stea la baza modificarii contractului cu un proces verbal al acestor negocieri.
Bafta.
Alte discuții în legătură
Reziliere contract
say
Ce solutie se poate adopta in cazul in care pretul produselor dintr-un contract a crescut cu 50% (datorita cresterii USD), iar achizitorul nu este dispus sa ... (vezi toată discuția)