Stim cu totii situatia economico-financiara... Evident ca efectele le simtim, iar in materia achizitiilor publice bugetul a fost mult mai mic decat cel estimat. Prin urmare, un contract incheiat initial pentru o anumita valoare a ajuns la final la o valoare mult mai mica, evident din lipsa fondurilor. In aceasta situatie se impune incheierea unui act aditional care sa aiba ca obiect micsorarea valorii contractului?
Raspunsul porneste de la ipoteza in care nu se incheie acest act aditional (ori orice document care sa consfinteasca incetarea contractului).
Astfel, daca actul aditional nu se incheie : executantul/ furnizorul/ prestatarul va ramane obligat sa execute lucrarea/ sa livreze/ sa presteze serviciul, iar beneficiarul va trebui sa plateasca. De ce ? Pentru ca, asa cum s-a spus, contractul este legea partilor (vezi si art. 969 din Codul civil).
Asadar, incheierea unui act aditional (ori act care sa consfinteasca incetarea contractului) nu este obligatorie, ci recomandabila. Asa s-ar evita situatia conflictuala in care executantul/ furnizorul/ prestatarul a executat contractul fara a fi platiti, iar beneficiarul a fost obligat la plata de penalitati de intarziere.
Reziliere contract
say
Ce solutie se poate adopta in cazul in care pretul produselor dintr-un contract a crescut cu 50% (datorita cresterii USD), iar achizitorul nu este dispus sa ... (vezi toată discuția)