Scenariul 1: X ia un credit imobiliar si cumpara un apartament. Intre timp, X cunoaste pe Y si se muta impreuna. De acum, amandoi platesc in parti egale rata lunara a creditului. Dupa o perioada, se casatoresc, trec cativa ani, iar apoi divorteaza. In cazul acesta, Y ce pretentii poate sa aiba?
Scenariul 2: X si Y iau un credit imobiliar impreuna, necasatoriti(e posibil?). Apoi se casatoresc, platesc in continuare rate si divorteaza. Ce pretentii pot avea partile?
Scenariul 3: X si Y iau un credit imobiliar impreuna, casatoriti. Se platesc rate in mod egal, apoi divorteaza. Acum care pot fii pretentiile?
In linii mari: in ce scenariu trebuie sa se regaseasca Y, astfel incat situatia sa fie corecta pentru amandoi? Cu alte cuvinte, sa nu ramana nimeni cu buza umflata :)
In functie de scenariu, instanta ce poate decide? Y poate fi despagubit in bani sau ramane proprietar cota parte? Daca Y trebuie despagubit, X poate spune ca nu are bani. Ori daca Y ramane cu % din apartament, si nu mai poate locui impreuna cu X... nu s-ar considera o pierdere pentru Y?
1 X este proprietarul apartamentului si Y poate solicita banii investiti in casa ( parte din rata si eventualele imbunatatiri..). Dar trebuie sa dovedeasca asta prin inscrisuri, martori...
2. Se poate sa existe doi codebitori la un credit, asta depinde doar de politica bancii...
In acest caz X si Y sunt coproprietari si acest bun se partajeaza ( fie se vinde platesc restul de credit si impart ce ramane, fie unul ramane cu el, preia tot creditul si plateste o sulta celuilalt.).
In cazul 3 se aplica scanariul de la cazul 2,
Daca instanta decide ca Y trebuie despagubit si X nu are banii...fie se imprumuta, fie stabilesc sa plateasca sub forma de rate lunare, fie vand apartamentul ( de buna voie sau la cererea lui Y pe cale executorie), plateste sulta si ramane cu restul, considerand ca acel credit este achitat ( daca nu este... se achita restul de credit si apoi se stabileste sulta, cu cat ramane fiecare, in functie de contributia fiecaruia...).
1.Sumele de bani investite intr-un bun propriu dau nastere unui drept de creanta, ce poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba, respectand termenul general de prescriptie, cel de 3 ani.
(prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata).
2.Pot fi doi codebitori la un contract de imprumut bancar, institutia creditoare isi exprima optiunea, in acest sens.
3.Datoriile pot fi impartite.
Imobilul poate fi atribuit unuia dintre soti, cu obligatia de a-l despagubi pe celalalt, pentru sumele de bani avansate in vederea platii ratelor bancare.Sotul care a primit prin atribuire bunul va fi tinut sa plateasca ratele bancare restante.
Bunul poate fi instrainat, cu acordul institutiei creditoare, ratele restante urmand a fi achitate de noul proprietar.
Pretul avansat se imparte, conform acordului partilor,ori conform hotararii judecatoresti.
Sulta poate fi achitata esalonat, daca survine un acord in acest sens.
Solicitati, in scris, un punct de vedere din partea bancii.
Pentru a instraina un bun ipotecat cu acordul bancii si tu sa ramai cu ratele in continuare trebuie, in marea majoritate a cazurilor, sa aduci un alt bun, imobil, in gaj', garantie.