avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedieri colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedieri colective

Buna ziua.
In firma unde lucrez s-au facut deja 2 randuri de concedieri colective si cred ca urmeaza al 3-lea din care probabil voi face si eu parte. Stiu ca in aceasta situatie ar fi trebuit sa existe discutii cu reprezentatii salariatilor pentru reducerea numarului de disponibilizari. Aici intervine problema mea.
Ca reprezentanti ai salariatilor au fost numiti de conducere directorul tehnic, un sef de sectie si cineva de la biroul administrativ. Este normal si legal asa ceva?
Intrebarea mea ar fi daca se poate face ceva in aceasta situatie, dat in judecata firma, facut reclamatie la ITM etc.
De asemenea mentionez ca angajatii au fost informati de aceste concedieri doar in momentul inmanarii preavizului.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 5 Decembrie 2019
Nu este corecta numirea reprezentantilor salariatilor ... Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Codul Muncii
Art. 69
(1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.
....

Nerespectarea procedurii privind concedierea colectiva poate cosntitui motiv de contestare in instanta a deciziei de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare disponibilizari nicusan nicusan inainte de trimiterea catre sindicat a notificarii privind consultari in privinta concedierii colective este nevoie mai intai de aprobarea in Consiliul de ... (vezi toată discuția)
Insolventa ceh hunedoara Jino_Marius Jino_Marius Astazi, 29.12.2015, CEH HUNEDOARA a depus cererea de intrare in insolventa, as vrea sa stiu daca la intrarea in insolventa se va mai respecta CCM-ul care este ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva - criterii de stabilire a ordinii de prioritati constantina ghita constantina ghita :D In decizia de concediere (colectiva) este obligatoriu conform art. 74 C.M. sa se menţioneze "criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conf. art. ... (vezi toată discuția)