avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timpul de lucru prin mai multe CIM-uri cumulate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timpul de lucru prin mai multe CIM-uri cumulate

Lucrez intr-un institut de cercetare unde in ultima perioada a aparut situatii cu colegi care au mai multe CIM-uri: de ex. unul pentru cele 8 ore de lucru si celalalt pentru un proiect de cercetare europeana. Ultimul se face in 4 ore/zi timp de lucru. Adica pe cele doua CIM-uri angajatul are 12 ore/zi de lucru pe toate durata anului.
Intrebarea mea este cum se intelege durata maxima a timpului de lucru?
Art. 114 din codul muncii zice ca max. 48 de ore/saptamana, dar din alte discutii am inteles ca aceasta limita se refera la un singur CIM.
Art. 115 spune ca "Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore", iar
Art. 135 spune ca "Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive."

prin urmare la noi se aplica Art 135, prin care se intelege ca timpul de lucru 12 ore/zi/an este perfect legal, evident prin doua CIM-uri cumulate care cumva este sustinuta si de directiva europeana 93/104/CE care spune la Sec. II/Art. 3 ca "Statele membre iau măsurile necesare pentru a acorda fiecărui lucrător dreptul la o perioadă minimă de repaus zilnic de 11 ore consecutive într-un interval de 24 ore."

Totodata si cu cumulul de functii definita prin Art. 35 C. Muncii este o problema, deoarece pe fiecare CIM angajatul are acelasi functie, adica "cercetator".

Multumesc anticipat pentru rasounsul Dv.
Cel mai recent răspuns: abende , utilizator 13:26, 5 Decembrie 2019
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu timp partial/norma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga/cu timp partial.

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Multumesc mult pentru raspunsul Dv.

Mai am o intrebare care deriva din aceasta problema:
Prin CCM pe unitate se poate reglementa nr. CIM per angajat?
Problema de fond este ca prin mai multe CIM-uri cumulate unii colegi "fenteaza" valoarea maxima din grila de salarizare.

Cu deosebit respect.
Nu se poate face asa ceva, in schimb puteti prevede situatii de incompatibilitate care conduc la neincheierea de mai multe c.i.m..
Multumesc foarte mult pentru ajutorul Dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare la contracte multiple AphisG AphisG Buna ziua, Un angajat al unei societati, care are doua contracte cu incadrari diferite, pe activitati diferite, unul cu norma intreaga, 8h/zi si unul cu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca maria6009 maria6009 Buna ziua, De curand am primit o oferta de munca convenabila si nu vreua sa o refuz, dar nici nu vreau sa renunt la jobul meu actual Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Interes de munca lucy1973 lucy1973 buna ziua, as dori sa va intreb un lucru si anume actualmente lucrez cu 8 ore la o firma si la 6 ore la alta firma, sunt interesat sa imi spuneti cate ore am ... (vezi toată discuția)