avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legalitatea "ghicitului in boabe" ....
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legalitatea "ghicitului in boabe" ....

Buna ziua,

recent, in timp ce citeam e-mailurile din contul gmail, am observat una din reclamele (google ads) din pagina care avea un titlu gen "Verifica: cat de mult vei trai?".

Am devenit curios sa vad despre ce este vorba si am accesat respectivul site: [ link extern ] /
(sper ca nu incalc regulile forumului prin includerea url-ului in textul mesajului).

Acesti domni ofera un "serviciu" foarte interesant, dupa ce completezi un chestionar de 30 de intrebari ti se va spune aproximativ cat vei trai.
Ce NU ti se spune (decat daca ai curiozitatea sa cauti link-ul regulament (scris foarte mic) sau daca observi coloana din dreapta paginii) este ca acest 'serviciu' nu este gratis, respectiv dupa ce ai completat chestionarul trebuie sa trimiti un sms la un nr. scurt (cu tariful de "doar" 3x2 EUR adica 6 EUR) pentru a vedea raspunsul.

Intrebarea mea este: CAT de legal (conform legii romanesti) este ce fac acesti "domni" (care nu se prezinta nici macar cu o adresa de contact, ce sa mai vorbesc de cod fiscal si alte informatii)? Este suficient sa scrii cu font de 3 pixeli: "termeni si conditii - daca ne-ai dat banii nu-i mai vezi" si esti acoperit in eventualitatea unor reclamatii ? Sau, in Romania e suficient sa scrii pe o factura "servicii - ghicit in boabe, suma X" si esti perfect legal?!

O alta curiozitate de-a mea, mai mica: domeniul dansilor este cumparat de la un registrar din polonia, iar serverul pe care este hostat site-ul pare sa fie hostat in germania, dar deoarece nu se prezinta dansii nu stim de ce natie sunt, se aplica sau nu legea romaneasca ?
(site-ul foloseste un nr. scurt sms, presupun ca o entitate juridica - srl/pfa - romeasca a trebuit sa incheie totusi un contract cu cei care ofera serviciul de plata prin sms)

Va multumesc anticipant.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
cobru, utilizator
Nu prea vad modalitatea in car i-ati putea trage la raspundere, atata timp cat nu puteti identifica pe cei care fac asta. Mai departe de atat, va sfatuiesc sa nu mai faceti plati on-line sau prin telefonia mobila fara sa stiti foarte bine despre ce este vorba si fara sa cititi toate informatiile.
Iar daca este vorba numai de o informare ...teoretica, atunci se poate discuta mai mult, dar desi va inteleg (partial) indignarea, sunt o multime de oameni cu probleme foarte practice si grave de rezolvat (accidente ruriere, evacuari, copii molestati etc.).
Oricum, pentru aplicarea legii romane (civile sau penale) trebuie in primul rand sa existe faptele si faptuitorii!
O seara buna!
P.S. Apropo, macar ati aflat cat veti trai?!? =D>
Am vazut si eu acea ...reclama, dar nu am fost curios, convins fiind ca e mai important cum, iar nu cat traim! Cel putin la nivel...filozofalB-)
ContSters36411, utilizator
Indiferent ca exista alte probleme mai grave sau nu (lucru cu totul irelevant), discutia cred ca ar trebui sa poarte in jurul problemei daca se aplica legea romana sau nu, si de ce. E clar ca utilizatorul nu e vreo victima.
Andreea are perfecta dreptate! Este clar ca orice utilizator care plateste pentru a beneficia de acel "rezultat" isi asuma toata raspunderea!
Nu comentez asupra inconstientei ca sa nu spun altfel a celor care pot crede ca cineva poate sti cat traiesti sau cat vei trai! :hammer:
Revin si (re)intreb: sa se aplice legea romana cui si pentru ce?.
Pentru a putea discuta de aplicarea legii romane, trebuie sa existe o situatie incidenta, de natura penala sau civila.
Despre natura penala nu se poate discuta daca nu exista fapta (nu este inselaciune, nici o alta fapta prevazuta de codul penal roman, iar despre evaziune fiscala se poate vorbi numai daca se pot identifica faptuitorii). In orice caz insa, aplicarea legii penale romane (care in mod pur teoretic ar fi aplicabila pe principiul teritorialitatii legii penale consacrat de art.3 C.pen. raportat la art.142 si 143 si C.pen., pentru simplul motiv ca infractiunea se considera savarsita pe teritoriul Romaniei cand pe teritoriu (definit ca in 142 C.p.) s-a savarsit numai un act de executare sau s-a produs rezultatul infractiunii ).
Din punct de vedere al legii civile, asa cum aratam, nu vad niciun motiv pentru care aceasta ar fi aplicabila pentru recuperarea sumei platite (iar pt. altceva, pt. ce anume, nu identific!), deoarece este vorba de un contract aleatoriu, incheiat la distanta, prin care cineva ofera o informatie (incredibila) si greu demonstrabila (in orice sens de interpretare) contra unui cost. (exact ca la biletele de loterie in care nu se ofera sumele ci posibilitatea castigarii lor.)
Si in cazul unei incidente a legii romane (imaginabila doar teoretic, dar nu identificata de mine), aplicarea acesteia ar fi posibila, pe principiul competentei teitoriale prevazut de art.7 C.pr.civ. (pct.(1), (2), (3).)
Cocluzionez insa astfel: nu putem discuta in modul practic si real "daca se aplica legea romana sau nu, si de ce", daca ea nu este incidenta si nici posibil a fi aplicata in situatia data.
Este ca si cum am discuta despre aplicabilitatea prev. art.208 C.pen.roman (furt), de exemplu, pentru un turist prin Romania care...nu fura!
ContSters36411, utilizator
Mi se pare mie sau existenta unei fapte de natura civila sau penala presupune incadrarea potrivit unei anume legi?
In plus, in domeniul informatic exista o multime de discutii interesante referitor la locul in care sunt localizate serverele, de exemplu.
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul material ? radoi radoi Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze materiale de constructii, iar ... (vezi toată discuția)
Proces pentru inselatorie turboxxl turboxxl Buna ziua, Sunt web designer am o firma pe care desfasor activitatea de web design si web hosting.Pana aici nimic iesit din comun.Saptamana trecuta am avut ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - am primit citație pentru înșelãciune și fals în înscrisuri ogn ogn Bună seara, Sunt urmărit penal pentru înșelăciune și fals în înscrisuri, și v-asi ruga sa îmi răspundeți la câteva ... (vezi toată discuția)