Buna ziua !
In data de 10 decembrie 2019 mi s-a incetat cim in vederea pensionarii la limita de varsta. Va rog sa-mi spuneti daca sunt in drept sa primesc concediul neefectuat, din anul 2014 si pana in prezent deoarece in fiecare an mi s-a reportat pe anul urmator si am ramas cu o restanta de 30 zile, neputand sa ajung la zi cu concediul. Va multumesc dinn suflet !
Buna ziua..La incetarea contractului individual de munca se compenseaza in bani zilele de concediu de odihna cuvenit si neefectuat.Ar trebuie la ultimul salar (lichidare) sa primiți și contravaloarea zilelor de CO neefectuate.
Va multumesc mult. !
Angajatorul imi poate refuza acest drept ? Si daca imi refuza, ce demersuri trebuie sa fac ?
Mentionez ca am lucrat ca personal didactic auxiliar intr-o unitate de invatamant.
Discutați cu angajatorul,dacă nu va dori sa va plătească zilele de CO neefectuate, va recomand să faceți o sesizare la ITM. Mirelarodica a scris:
Va multumesc mult. !
Angajatorul imi poate refuza acest drept ? Si daca imi refuza, ce demersuri trebuie sa fac ?
Mentionez ca am lucrat ca personal didactic auxiliar intr-o unitate de invatamant.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).