avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere platite in caz de deces AMBII parinti?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere platite in caz de deces AMBII parinti?

In cazul decesului in accident rutier a ambilor parinti in aceeasi zi sunt indreptatit ca FIU la 3 sau la 6 zile libere legale?
Firma unde lucrez nu vrea sa-mi acorde decat 3 zile libere insa totusi sunt doi parinti decedati.
Cui as putea sa ma adresez?
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
lihte, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:40, 17 Decembrie 2019
da, dar ii ingropati in acceasi zi
la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;

3 zile.
Condoleante !

[ link extern ] /

"" in continuare Codul Muncii, mai exact TITLUL III – Timpul de munca si timpul de odihna. In aceasta sectiune, art. 152 [zile libere platite] prevede urmatoarele:

„(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numărul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.”

Desi reiese destul de clar ca aceste zile libere speciale fac parte din drepturile angajatilor, Codul Muncii ramane vag in privinta modului in care acestea pot fi oferite. in continuare Codul Muncii, mai exact TITLUL III – Timpul de munca si timpul de odihna. In aceasta sectiune, art. 152 [zile libere platite] prevede urmatoarele:

„(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numărul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.”

Desi reiese destul de clar ca aceste zile libere speciale fac parte din drepturile angajatilor, Codul Muncii ramane vag in privinta modului in care acestea pot fi oferite.
Pana in 2011, zilele speciale erau trecute in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel national"

Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
gi-jane2, moderator
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.

3. Va puteti adresa iTM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern - modificare oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Directorul institutiei noastre doreste o actualizare a Regulamentului intern, Cu aceasta ocazie, salariatii doresc ca: - in Regulamentul ... (vezi toată discuția)
Zile libere teodoraferoi teodoraferoi Mai sunt in vigoare acele zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ? (vezi toată discuția)
Zile libere la moartea unui membru din familie analici analici Buna ziua de cate zile libere beneficiaza un angajat la moartea unui bunic. Multumesc (vezi toată discuția)