avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua. As dori sa stiu in conditiile in care, urmeaza sa nasc un copil, iar ambii parinti lucreaza, daca tatal copilului poate intra in concediu crestere copil? Stiu ca parca se primeste 85% din media salariala a ultimelor 12 luni anterioare sarcinii... Sau daca ma puteti ajuta cu mai multe informatii in aceasta privinta, v-as fi recunoscatoare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 18 Decembrie 2019
Tatal copilului poate intra in concediu crestere copil daca indeplineste conditiile mentionate in lege.


Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Valoarea indicatorului social de referință = 500 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O angajata cu timp partial de 3 ore/zi va beneficia de indemnizatie ccc? diamantcs diamantcs Buna ziua. Am o angajata cu timp partial de 3 ore/zi care este insarcinata. Va putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului si care va fi valoarea ... (vezi toată discuția)
Am si eu o problema alynabratu alynabratu cine poate sa ma ajute cu cateva lamuriri in legatura cu indemnizatia de 600 lei (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil anabellaaa anabellaaa Buna ziua! Momentan sunt somera( beneficiez de o perioada de 9 luni -pana in luna iulie 2015) daca in aceasta perioada raman insarcinata pot beneficia de ... (vezi toată discuția)