Printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a dispus s-a platesc in solidar cu alte 3 persoane, daune materiale si morale unei alte persoane fizice considerata de instanta judecatoreasca parte vatamata. In urma investirii cu formula executorie a hotaririi, partea vatamata pune in executare hotarirea, emitind titlu executoriu pentru intreaga suma, numai asupra mea. Ce pot sa fac in acest caz, eu neavind posibilitatea sa platesc aceasta suma inclusiv pentru ceilalti mentionati in hotarire. Doresc un raspuns cit se poate de repede, cu multumiri.
Plata ' in solidar" semnifica faptul ca oricare dintre cei trei poate plati toata suma, daca ati inteles ca este obligatorie impartirea in trei...nu este bine.
Domnul evaluator MIHAI GRIGORE, v-a dat un sfat bun: contestatie la executare.
Atentie sa nu depasiti termenul de 15 zile pentru a contesta somatia .
Mult succes!
solidar conform DEX= impreuna , deci trebuie sa platiti impreuna nu dvs singur , mergeti pe contestatiesolidar
- SOLIDÁR, -Ã, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate şi un interes comun; unit. ♦ De care răspund în egală măsură şi împreună mai multe persoane; spec. care leagă între ei într-un raport de obligaţii mai mulţi creditori şi un debitor sau mai mulţi debitori şi un creditor. 2. Care este legat prin construcţie de altă piesă
sau de alt obiect, formând împreună un tot unic. – Din
fr. solidaire.
In practica se solicita poprirea pentru suma intreaga la toti codebitorii.
Dupa ce sumele se incaseaza, daca se incaseaza mai mult suma urmeaza a se restitui debitorilior. Asadar cred ca trebuie sa vberificati daca nu s-a solicita poprirea si pentru veniturile celorlalte persoane.
Daca d-voastra vi se vor retine sume mai mari aveti un drept de regres contra celorlalti, adica dovedind ca ati platit o suma ce trebuia platita de 3 persoane, prin instanta puteti obtine titlu executoriu impotriva lor.
Multumesc mult pentru raspunsurile primite, am facut contestatia la executare, iar partea vatamata a solicitat instantei sa-i admita daune morale pentru ca am facut contestatia, desi aceasta nu s-a judecat. Exista posibilitatea sa mai fiu incarcata cu alte daune morale nejustificate. Care sunt prevederile legale in acest sens si cum ma pot apara? Poate instanta de judecata sa accepte asa ceva? Va multumesc mult.