avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am primit contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am primit contract individual de munca

Buna ziua, m-am angajat în septembrie 2019 la un Hostel si intr-un interval de peste 3 luni nu am primit niciun contract de munca, mi s-a zis ca sunt in probe. Am tot cerut explicații, iar acum dupa 115 zile am fost concediat fără să fi pprimit nici macar un document în care să ateste că lucram acolo în probe.
Am tot cerut explicații, până când am fost dată afară.. Ce pot sa fac in acest caz? Am fost pacalit
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:33, 3 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul muncii
Art.16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
........

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

2. Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

3. Prin urmare, puteti sesiza ITM-ul.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc pentru raspuns.
Contractul l-am solicitat, au trecut peste 3 luni in care s-a tot amânat din diverse motive.
Bun, deci sesizarea se va face la ITM, sa spunem ca va fi amendat.
Eu insa ce mai pot face pt a recupera lunile ce trebuiau să apară pe cartea de munca?
Am fost plătit în mână foarte putn, eu trebuia sa am spor de noapte, etc.
Intrebarea mea este daca in afara de amenda ce o va primi patronul, mai pot recupera banii si zilele pe cartea de munca? Cum?
Multumesc!
Despre ce bani si zile face referire ?

Ati muncit la negru ???
Nu am muncit la negru, deși am putea spune asa având în vedere că nu mi-a dat niciun contract.. Mi s-a zis ca voi avea contract, si astfel am fost amânat săptămâna de săptămâna în care am cerut si am insistat până când am fost dată afară.
Deci, ce demersuri trebuie să fac în afara de a face plângere la ITM?
Cum pot sa recuperez banii si cum pot sa fac sa intru in posesia contractului? Nu ma va încălzi cu nimic amenda care e cat un salariu minimum.
Multumesc!
Amenda pentru munca la negru nu este cat un salariu minim brut pe economie... primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1) C,mun., este sanctionata cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dat afară fără motiv, neplată salariu Sucoverschi Sucoverschi Buna ziua!Dk am fost dat afară fără motiv si nu mi am primit drepturile salariale,pot acționa împotriva angajatorului...si cum pot proceda?Mentionez că ... (vezi toată discuția)
Buna seara,am lucrat 12 zile la o patiserie inca de prima zi ... Adriana ioana Adriana ioana Buna seara,am lucrat 12 zile la o patiserie inca de prima zi mi s.a spus ca am deja contract de munca dar eu nu am semnat nimic si nici nu am vazut acel ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Matache Mihaela Matache Mihaela Buna seara,m-am angajat cu contract de munca la o clinică stomatologică pe postul de asistent medical generalist...doamna doctor mi-a facut contract ... (vezi toată discuția)